Η υπόθεση Προφιούμο και άλλα ροζ σκάνδαλα

Η υπόθεση Προφιούμο και άλλα ροζ σκάνδαλα

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1963, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η αποκάλυψη ενός «ροζ» σκανδάλου ταράζει την κοινή γνώμη της Βρετανίας και του υπόλοιπου κόσμου. Το σκάνδαλο είχε όλα τα συστατικά κατασκοπικού θρίλερ: ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Προφιούμο είχε εξωσυζυγική σχέση με τη νεαρή Κριστίν Κίλερ, η οποία όμως είχε ταυτόχρονα σχέσεις με τον Γεβγένι Ιβανόφ, στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας. Ο Προφιούμο παραιτείται. Η πολιτική του σταδιοδρομία τερματίζεται. Θα τον ακολουθήσει, λίγο αργότερα, και ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλαν.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα βρετανικά ήθη της εποχής και η ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου που δεν ανέχονταν τα σεξουαλικά σκάνδαλα. Πολύ πριν από την υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν, στην πιο φιλελεύθερη, σε σχέση με το 1963, δεκαετία του 1990, ένας Αμερικανός πρόεδρος, ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον, κινδύνευσε να αποπεμφθεί από το αξίωμά του εξαιτίας της εξωσυζυγικής του σχέσης με τη Μόνικα Λεβίνσκι, εργαζομένης του Λευκού Οίκου. Ο Κλίντον κατηγορήθηκε για ψευδορκία, επειδή είχε αρχικώς υποστηρίξει ότι δεν είχε σχέσεις με τη νεαρή, και για παρακώλυση απονομής δικαιοσύνης, αλλά οι κατηγορίες τελικώς απερρίφθησαν. Ωστόσο, το «Μόνικαγκεϊτ» δεν εμπόδισε τον Κλίντον να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία με ποσοστό δημοτικότητας 68%, από τα υψηλότερα ποσοστά απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ανάλογα με αυτά του Ρούσβελτ.

Είναι γεγονός ότι στον αγγλοσαξωνικό κόσμο η προσωπική ζωή των πολιτικών βρίσκεται στο μικροσκόπιο και, όπως αποδεικνύει η περίπτωση Στρος-Καν, αν διατυπωθούν σοβαρές κατηγορίες, η αμερικανική -και εν γένει αγγλοσαξωνική- Δικαιοσύνη δεν κάνει εξαιρέσεις στη μεταχείριση των πολιτικών. Αντιθέτως, στη Γαλλία, η προσωπική ζωή των πολιτικών προστατεύεται και αν αποκαλυφθούν επιλήψιμα στοιχεία, η κοινή γνώμη τα προσπερνά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία δεν προκάλεσε σεισμό η αποκάλυψη της ύπαρξης της Μαζαρίν, εκτός γάμου κόρης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, παρότι τα έξοδα διαβίωσης της ίδιας και της μητέρας της, ερωμένης του προέδρου, επιβάρυναν τη γαλλική κυβέρνηση. Αν κρίνει κανείς από τη νοσταλγία που έχει κατακλύσει τους Γάλλους με αφορμή τη φετινή επέτειο των 30 ετών από την εκλογή του Σοσιαλιστή Μιτεράν στο προεδρικό αξίωμα, η προσωπική ζωή του προέδρου δεν έπληξε την υστεροφημία του. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, ο γερουσιαστής Γκάρι Χαρτ, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου στις εκλογές του 1988, εγκατέλειψε τις προεδρικές του φιλοδοξίες όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία του με την ερωμένη του, Ντόνα Ράις, σε πολυτελές γιοτ. Ομοίως, το 2008, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς απώλεσε τις πιθανότητες να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος του υποψήφιου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όταν απεκαλύφθη ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με συνεργάτιδά του ενώ η σύζυγός του Ελίζαμπεθ έπασχε από καρκίνο. Τον Ιούνιο του 2007, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, πανίσχυρος πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επί Τζορτζ Μπους και εκ των αρχιτεκτόνων του πολέμου στο Ιράκ, παραιτήθηκε από το αξίωμά του όταν έγινε γνωστό ότι παρενέβη προσωπικώς για να αυξήσει τον μισθό της ερωμένης του, η οποία εργαζόταν επίσης στον οργανισμό. Τον ίδιο εκείνο μήνα, παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Το 2010, ισραηλινό δικαστήριο έκρινε τον Κατσάβ ένοχο για τον βιασμό υφισταμένης του τη δεκαετία του 1990. Στις 22 του περασμένου Μαρτίου, ο Κατσάβ καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για βιασμό πρώην εργαζομένης στην προεδρική κατοικία. Η απόφαση είναι ιστορική, καθώς ο Κατσάβ είναι ο μόνος τόσο υψηλά ιστάμενος πολιτικός ο οποίος καταδικάζεται με αφορμή σεξουαλικό σκάνδαλο. Ισως υπάρξει και ένας ακόμη: ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η δίκη για εκπόρνευση ανηλίκου -της Μαροκινής Ρούμπι- και κατάχρηση εξουσίας πρόκειται να ξαναρχίσει στις 31 Μαΐου. Καταδικαστική απόφαση για τα συγκεκριμένα αδικήματα πιθανώς να σημάνει την αρχή του πολιτικού τέλους του Μπερλουσκόνι.

Ο Σβαρτσενέγκερ, η οικιακή βοηθός και το παιδί

Την εβδομάδα που πέρασε, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μονοπώλησε, όπως αναμενόταν, η υπόθεση της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν, τέως επικεφαλής του ΔΝΤ, και οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον του για απόπειρα βιασμού 32χρονης σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, μια άλλη αποκάλυψη περί την ιδιωτική ζωή ενός πολιτικού, και πρώην κινηματογραφικού αστέρα, του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ προκάλεσε επίσης αίσθηση. Την περασμένη Τρίτη, και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της διάλυσης του γάμου του, ύστερα από 25 χρόνια, με την Μαρία Σράιβερ (της οικογένειας Κένεντι) ο Σβαρτσενέγκερ παραδέχτηκε ότι είναι πατέρας ενός παιδιού που απέκτησε με οικιακή βοηθό, η οποία εργαζόταν επί 20ετία στην οικία του, μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο.

Παρότι ο Ρεπουμπλικανός Σβαρτσενέγκερ, έχει από τον Ιανουάριο αποχωρήσει από το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, μετά δύο θητείες, η αποκάλυψη περί του εκτός γάμου παιδιού του, κινδυνεύει να αμαυρώσει την πολιτική του κληρονομιά. Ως κυβερνήτης, ο Σβαρτσενέγκερ δεν κατόρθωσε να εξυγιάνει τα οικονομικά της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Το τελευταίο διάστημα αποπειράθηκε, χωρίς επιτυχία, να διαδραματίσει ρόλο διεθνούς προσωπικότητας για την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά την αποκάλυψη της περασμένης Τρίτης, δεν φαίνεται πιθανό να επανακάμψει στην πολιτική. Εχει ωστόσο πάντα το περιθώριο να επιστρέψει στον κινηματογράφο. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ο πάλαι ποτέ «Εξολοθρευτής» καταβάλλει τώρα προσπάθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή