ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσωπική απόφαση Σαμαρά το λουκέτο στην ΕΡΤ, παρά τη διαφωνία Βενιζέλου και Κουβέλη

Τίτλους τέλους στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση από χθες τα μεσάνυχτα έβαλε η κυβέρνηση, ύστερα από προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το σύνολο του προσωπικού, περίπου 2.700 υπάλληλοι, οδηγούνται σε απόλυση, ενώ η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά χαρακτηρίστηκε μεγάλου ειδικού πολιτικού βάρους, καθώς αλλάζει άρδην την ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσε το ζήτημα της ΔΕΠΑ, στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων εντός και εκτός Ελλάδας και παράλληλα θέτει σε μία νέα φάση την κυβερνητική πορεία και τις σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη για μία πρωτοφανή, μέχρι πρότινος, απόφαση να κλείσει όχι μία ΔΕΚΟ, αλλά αυτήν με τον υψηλότερο συμβολισμό τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων και, μάλιστα, αυτό να το πράξει χωρίς να είναι εξασφαλισμένη, κάθε άλλο ίσως, η συναίνεση ή έστω η ανοχή των δύο κυβερνητικών του εταίρων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος. Ο κ. Σαμαράς, μαζί με τους Δ. Σταμάτη, Κ. Μπούρα, Γ. Μουρούτη, Σ. Κεδίκογλου, Τ. Μπαλτάκο, την ομάδα δηλαδή των στενών συνεργατών του που διαχειρίστηκαν την υπόθεση ΕΡΤ, βρέθηκε στη Βουλή και συναντήθηκε με βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να ζητήσει την πλήρη στήριξή τους στην απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, ενώ, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις, οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης είχαν γνώση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να συναινούν σε αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Κ», οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, προ διημέρου με ατζέντα τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα ήταν σαφής ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για 2.000 απολύσεις άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης εταιρείας με λιγότερο προσωπικό, με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να αποδέχονται την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όχι όμως και το... μαύρο στις οθόνες έως ότου βγει στον αέρα η νέα ΕΡΤ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ενδεικτικό της γνώσης που είχαν τα δύο κόμματα, πέραν των ανακοινώσεων που εξέδωσαν προληπτικά, είναι και το γεγονός ότι από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε πριν από την ανακοίνωση του λουκέτου στην ΕΡΤ και αφορά την εξουσιοδότηση των αρμόδιων υπουργών για τη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων, απουσιάζουν οι υπογραφές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να καταθέσει, ήδη από σήμερα, σχέδιο νόμου στη Βουλή για τη νέα ΕΡΤ, στη βάση της μελέτης του καθηγητή Αλιβιζάτου, και η ψήφισή του (όπως και αυτή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) αναμένεται να κρίνει και την πορεία της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν με ένταση τα σενάρια που θέλουν τη χθεσινή ανακοίνωση για την ΕΡΤ να χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός για την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί αλλά δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν νωρίτερα, καθώς μέσω του δικτύου της εταιρείας διαβιβάζονται και τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ