Ανοιχτά στους πολίτες πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ

Ανοιχτά στους πολίτες πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά για όλους τους πολίτες είναι από σήμερα τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ, τα οποία αποτελούν πλέον κομμάτι του ΕΣΥ. Σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Υγείας, από σήμερα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ και λειτουργούν ως παραρτήματα δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, το 1ο νοσοκομείο ΙΚΑ εντάσσεται στο Σισμανόγλειο, το 2ο Θεσσαλονίκης στο «Αγιος Παύλος», το Ογκολογικό του ΙΚΑ στο Αγιος Σάββας, το 7ο στο Αγία Ολγα και το Βραχείας νοσηλείας στην Πολυκλινική. Η «μετάβαση» αυτή γίνεται χωρίς να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία αυτά, που σημαίνει ότι όσοι δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Επιπλέον, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, για τους πρώτους μήνες οι γιατροί των πέντε νοσοκομείων θα συνεχίζουν να συνταγογραφούν απευθείας στο συνταγολόγιο του ΙΚΑ.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκαναν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, με αφορμή την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που δημιουργείται από τη συνένωση των κλάδων υγείας των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με τους υπουργούς, ήδη έχουν υπογραφεί και είναι προς δημοσίευση οι αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, αλλά και τον διορισμό του Δ.Σ. του νέου ασφαλιστικού φορέα, ενώ σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, γιατρούς κ.ά.) για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, ώστε από 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και ο λογιστικός-διοικητικός διαχωρισμός των κλάδων υγείας και των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ. Οπως επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, μέσα από τον ΕΟΠΥΥ θα επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι για το 2011 ο στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο για το ΙΚΑ η εκτίμηση είναι ότι μέσω του ΕΟΠΥΥ θα μειωθούν οι σχετικές δαπάνες κατά 30%-40%.

«Μονοψώνιο θέλουμε να δημιουργήσουμε, που να καθορίζει τους όρους στην αγορά. Αρκετά μάς καθόριζαν τους όρους άλλοι», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στις πολλές περιπτώσεις υπερτιμολόγησης υγειονομικών υλικών που καταγράφονται από τους σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο υπουργός θα παραδώσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στοιχεία για προμήθεια ορθοπεδικών και καρδιολογικών υλικών από δημόσια νοσοκομεία σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στο Παρατηρητήριο, ή από αυτές που υπάρχουν στην «αγορά». Οπως είπε ο υπουργός, η κίνηση αυτή -εκτός από ουσιαστική- «υπογραμμίζει ότι και στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ θα πρέπει να υπάρχει αίσθηση ευθύνης για την κρισιμότητα των περιστάσεων που διέρχεται η χώρα».

Συγχωνεύσεις φορέων πρόνοιας

Από την πρόνοια ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις φορέων του υπουργείου Υγείας. Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ. Γιώργος Κατριβάνος παρουσίασαν το σχέδιο συνένωσης των μονάδων κοινωνικής φροντίδας, σύμφωνα με το οποίο, σε κάθε διοικητική περιφέρεια θα υπάρχει ένας οργανισμός κοινωνικής φροντίδας για άτομα με αναπηρία και ένας οργανισμός κοινωνικής φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια. Με βάση αυτό το σχέδιο, 91 μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας συνενώνονται σε 22 οργανισμούς. Οι υφιστάμενες μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα των νέων οργανισμών με εξειδικευμένο αντικείμενο, ενώ δεν θίγονται οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωπη με την άρνηση των μεταναστών αιτούντων άσυλο του Λαυρίου να μεταστεγασθούν σε οικισμό που δημιουργήθηκε πλησίον του υφιστάμενου κέντρου όπου διαμένουν βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η μεταστέγαση 100 αιτούντων άσυλο είχε αποφασισθεί τον περασμένο Νοέμβριο, κατόπιν συμφωνίας εκπροσώπων των μεταναστών και με δεδομένο ότι το κτίριο Α΄ του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής στο Λαύριο έχει κριθεί στατικά ανεπαρκές κατόπιν αυτοψίας των τεχνικών υπηρεσιών και πρέπει να εκκενωθεί. Το υπουργείο Υγείας παρέδωσε τον νέο οικισμό (η δημιουργία του οποίου κόστισε περί τα 100.000 ευρώ), ωστόσο, οι νέοι εκπρόσωποι των μεταναστών αρνούνται τη μεταστέγαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή