Φωτιές άναψαν οι αναφορές Μπουλούκμπασι στα 6 μίλια

Φωτιές άναψαν οι αναφορές Μπουλούκμπασι στα 6 μίλια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναφορές του Τούρκου πρώην πρέσβη, Ντενίζ Μπουλούκμπασι, στο περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ιδιαίτερα ο ισχυρισμός του ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε στη συζήτηση η επέκταση των χωρικών υδάτων να περιορισθεί στα 6 ναυτικά μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο, προκάλεσαν την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρεται σε «ερωτήματα και απορίες για το πραγματικό περιεχόμενο των συνομιλιών», που ανακύπτουν, όπως λέει, από τις αναφορές Μπουλούκμπασι. Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προκειμένου, όπως προσθέτει, «να σταματήσει η τουρκική πλευρά να δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας και να παραπληροφορεί τη διεθνή κοινή γνώμη, προπαγανδίζοντας και προβάλλοντας απόψεις, από πλευράς Τουρκίας, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο».

Το ΚΚΕ εντάσσει τις αναφορές Μπουλούκμπασι και την ανακίνηση του θέματος των διερευνητικών επαφών και της επέκτασης των χωρικών υδάτων στη συζήτηση για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει ότι «ανεξάρτητα από το τι θα πει ή δεν θα πει η κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να έχει τον νου του. Η ΝΑΤΟποίηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εδώ και καιρό καταγγείλει, γιατί αυτό επιδιώκουν ισχυρά τμήματα της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας. Γι’ αυτό οι κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι τεράστιοι».

Ο ΣΥΝ εστιάζει την κριτική του στην έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης των κομμάτων για τις διερευνητικές επαφές, χαρακτηρίζοντας σε ανακοίνωσή του «απαράδεκτο να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά θέματα». Αφού καταγγέλλει τη μυστική διπλωματία και τους κινδύνους «πολύπλευρων εκμεταλλεύσεων για ιδιοτελείς σκοπούς, ακόμα και εσωτερικής κατανάλωσης», που, όπως προσθέτει, αυτή ενέχει, ζητεί να γίνει ενημέρωση στη Βουλή για τις εξελίξεις των συνομιλιών.

Προσθέτει, επιπλέον, ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, «οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Καταλήγει, λέγοντας, ότι αυτή είναι μια λύση που διασφαλίζει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος των δύο γειτονικών λαών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή