Πληροφορική με σφραγίδα ελληνική

Πληροφορική με σφραγίδα ελληνική

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τι θα συμβεί αν ο Pacman, αυτό το μικρό κεφαλάκι με το αδηφάγο στόμα που τρέλανε την παιδική μας ηλικία, βρει το Avatar του;

Ρacman – Avatar θα έμπαιναν σίγουρα στον πλανήτη της BDpedia χρησιμοποιώντας… ελληνικό διαβατήριο, αλλά ο Pacman, πιθανόν με τις προτροπές της δεσποινίδος Ariadne, θα έπρεπε να περιορίσει την όρεξή του για τελίτσες και να κάνει δίαιτα…

Αvatar, Miss Ariadne και Pacman, η ελληνική BDpedia, ζουν πια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέρα-νύχτα, βδομάδες και μήνες και ταξιδεύουν στο Διαδίκτυο κουβαλώντας από ξεχωριστούς δρόμους την καινοτόμο ιδέα, την επαναστατική λύση, την αισιοδοξία των φοιτητικών και ερευνητικών ομάδων που τους επινόησαν τον τελευταίο χρόνο.

Κοινός παρονομαστής τους, ότι βραβεύθηκαν σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς και επαινέθηκαν από χιλιάδες ειδικούς, πιστοποιώντας ότι μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, ακόμα και στον καιρό των καταλήψεων και των περικοπών, ακόμα και στον Τομέα της Πληροφορικής που δεν έχει ελληνική προϊστορία, υπάρχει εκείνη η δύναμη που πηγαίνει την επιστήμη ένα βήμα πιο πέρα, που τοποθετεί την Ελλάδα στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.

Το ΑΠΘ πριν από λίγες ημέρες τίμησε τις 79 επιστημονικές ομάδες φοιτητών, ερευνητών και διδασκόντων που κατέκτησαν σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δίπλα στις γνωστές βραβευμένες ομάδες της Epione, το καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πόνου, της ART, που έσπασε τα κοντέρ και διακρίθηκε στη Formula Student με το μονοθέσιό της, της ENVILAB, που ξεπέρασε 55 εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο σε ακρίβεια μετρήσεων και της ομάδας που επινόησε το AquAszero για να καθαρίζει το νερό, στάθηκαν οι ομάδες της Πληροφορικής, των Υπολογιστών και των Μαθηματικών που επινόησαν την πλατφόρμα λογισμικού του Life Avatar, το πρόγραμμα της Miss Ariadne, το καινοτόμο σύστημα για την DBpedia, αλλά και δεκάδες άλλες ομάδες και μεμονωμένοι φοιτητές και μέλη ΔΕΠ από 20 συνολικά τμήματα και σχολές.

Το Live Avatar, δημιουργία των φοιτητών Πληροφορικής Φάνιας Καλύβα, Λίας Καμπάνταη, Π. Μπαίλη, D. Jeffrey, που συντόνισε η καθηγήτρια Αθ. Βακάλη, είναι μια πλατφόρμα λογισμικού που εκπαιδεύει τον χρήστη να αποκτήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να καταπολεμήσει την παχυσαρκία. Ο κάθε χρήστης έχει ένα avatar, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (health, stamina, balance, willpower, social) το οποίο εξαρτάται πλήρως από την καθημερινή του δραστηριότητα, την άσκηση και τη διατροφή του.

Πλήρης καταγραφή

Το Live Avatar καταγράφει την κίνηση του χρήστη, τις τροφές που καταναλώνει και με τη βοήθεια της διατροφικής πυραμίδας για τη μεσογειακή δίαιτα μπορεί να δει πόσο σωστές είναι οι επιλογές του, αν λείπει κάτι από τη διατροφή του, να έχει πληροφορίες για κάθε κατηγορία τροφίμων. Στόχος του είναι να διατηρήσει την πυραμίδα ισορροπημένη. Η ομάδα δημιούργησε μια επιπλέον εφαρμογή για τους θεράποντες ιατρούς / διαιτολόγους, μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν τη λεπτομερή δραστηριότητα των ασθενών τους, τις τροφές που καταναλώνουν και να διατηρούν έναν εξειδικευμένο ιατρικό φάκελο παχυσαρκίας, προτείνοντας, αν χρειάζεται, αλλαγές.

Ξεγλιστρώντας στον λαβύρινθο

Η ομάδα Mercator του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών υπό τον καθηγητή Περ Μήτκα, που με διαφορετικές συνθέσεις φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων έχει αποσπάσει φέτος συνολικά 4 διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, αναδείχθηκε η 3η καλύτερη στον διαγωνισμό Pacman 2011, που διεξήχθη στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου CEC 20111 ΙΕΕΕ Congress on Evolutionary Computation στη Ν. Ορλεάνη των ΗΠΑ για τη σχεδίαση αυτόνομου προγράμματος Miss Ariadne για το δημοφιλές παιχνίδι. Η Ms Ariadne (αυτόνομος πράκτορας) με όνομα εμπνευσμένο από τον μυθικό Λαβύρινθο, μπορεί μόνη της να ξεγλιστράει από τα ηλεκτρονικά φαντάσματα που την κυνηγούν γιατί θυμάται τον λαβύρινθο και κυνηγάει τα χάπια που θα της δώσουν δύναμη να ξεφύγει από τους διώκτες της, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Οσο για τους χρήστες του Διαδικτύου, η ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών (Ι. Αντωνίου, Γ. Μητακίδης, Χ. Μπράτσας, Δ. Κοντοκώστας) δημιούργησε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα καινοτόμο σύστημα που επιτρέπει την πλήρη επέκταση της αγγλικής DBpedia σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η DBpedia επιτρέπει τον εμπλουτισμό, την πλοήγηση και τη διασύνδεση του περιεχομένου της «Βικιπαιδείας», ώστε οι πληροφορίες να συνδέονται μεταξύ τους, όχι απλώς με λέξεις – κλειδιά, αλλά και σύμφωνα με τη σημασία των λέξεων. Μέχρι τώρα, αυτό ήταν εφικτό μόνο για την αγγλική «Βικιπαιδεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή