Μια πεζογέφυρα αφιερωμένη στους πολίτες και στη ζωή

Μια πεζογέφυρα αφιερωμένη στους πολίτες και στη ζωή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο του 2009, ένας 15χρονος μαθητής, ο Σόλων Καρυδάκης, έχανε τη ζωή του επιχειρώντας να διασχίσει τη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Κολλεγίου Αθηνών, όταν παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και εγκαταλείφθηκε. Τότε, οι συμμαθητές του και οι μαθητές των πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής έκαναν κινητοποιήσεις ζητώντας το αυτονόητο: την κατασκευή μιας πεζογέφυρας, ώστε οι μαθητές των δεκαπέντε σχολείων της περιοχής αλλά και οι διαβάτες να διασχίζουν ακίνδυνα τον δρόμο. Το αίτημά τους εισακούστηκε αμέσως και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (Κολλέγιο Αθηνών και Κολλέγιο Ψυχικού) ανέλαβε τις διαδικασίες και το κόστος κατασκευής αυτής της απαραίτητης γέφυρας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του έργου, που τον ερχόμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2011, θα παραδοθεί στους μαθητές και στους κατοίκους της περιοχής. «Γέφυρα πεζών, γέφυρα παιδιών» την ονομάζει το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα. Μια γέφυρα που δεν φιλοδοξεί να είναι μόνο ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο. Εχει εντάξει πάνω του τη λύτρωση της ποίησης και της τέχνης. Ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου. «Είμαι λάτρης του Ελύτη, γνωρίζω και εκτιμώ την κυρία Ηλιοπούλου, με την οποία, άλλωστε, συνεργάστηκα για το εκκλησάκι που ο ποιητής επιθυμούσε να κτιστεί στη Σίκινο, τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Ζήτησα από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου να μας βοηθήσει δίνοντάς μας κάτι λιτό και ουσιαστικό», λέει ο κ. Αλ. Σαμαράς. Κι εκείνη επέλεξε και πρόσφερε δύο από τα έργα του, τα οποία θα κοσμούν την κάθε πλευρά της γέφυρας, έχοντας χαραγμένα επάνω τους τους στίχους του Ελύτη: «Ω! Λυγισμένη ευωδιά / Κλωνάρι κρύο παιδί νερού» είναι το ένα δίστιχο. Και το άλλο: «… δείχνοντας με ποιον τρόπο γεννιέται η ομορφιά. / Ή αυτό που εμείς, αλλιώς, το λέμε δάκρυ», το άλλο δίστιχο. Ποίηση, αντί για προσευχή. Εργα τέχνης, ενάντια στη λήθη, που μοιάζουν με βυζαντινές εικόνες.

«Είναι μια γέφυρα αφιερωμένη στους πολίτες», λέει ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς στην «Κ». Είναι ένα έργο με ασανσέρ, με ραμπόσκαλες, αλλά και ειδικό χώρο για γκράφιτι, ενώ όσοι εργάστηκαν για τη γέφυρα, φρόντισαν και την ευρύτερη περιοχή. «Δεν φτιάχνουμε μόνο τη γέφυρα. Ο στόχος μας είναι να σωθούν ζωές», λέει και επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες παραδίδουν ένα έργο στην Πολιτεία.

Ενα έργο για το οποίο πρόσφεραν πολλοί και εργάστηκαν πολλοί. Ολοι αφιλοκερδώς. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν σε πλάκες και στις δύο πλευρές της αίθουσας. Ο κατάλογος, εκτός από το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, θα περιλαμβάνει τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, τον Αλέξανδρο Σαμαρά και τη συνεργάτιδά του Λίλιαν Στεφανίδου, τον καθηγητή του ΕΜΠ Φαίδωνα Καρυδάκη -πατέρα του Σόλωνα-, που ανέλαβε τα στατικά, τον ηλεκτρολόγο/μηχανολόγο Θωμά Ευθυμιόπουλο, τον συγκοινωνιολόγο Κωνσταντίνο Ζέκκο, την κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ, τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, τους αποφοίτους του Κολλεγίου Θάνο και Κωνσταντίνο Πριόβολο κ. ά. Ενα έργο που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και τώρα υλοποιείται μόνο από προσφορές μελών της κολεγιακής οικογένειας και φίλων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα προστεθούν στη γέφυρα οι τελευταίες λεπτομέρειες και από τις αρχές Νοεμβρίου ένας πολυσύχναστος δρόμος της Αθήνας θα έχει ομοιότητες με σύγχρονους ευρωπαϊκούς, διασφαλίζοντας μια για πάντα τους πεζούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή