Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους ζητούν 97 Ευρωπαίοι

Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους ζητούν 97 Ευρωπαίοι

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της Ευρωζώνης, 97 ανησυχούντες Ευρωπαίοι απευθύνουν σήμερα μια «έκκληση για την Ευρώπη». Με αυτή, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες ζητούν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ.

Προτείνουν την άμεση «επιστράτευση» του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων χωρών. Μεσοπρόθεσμα, ζητούν μια νέα Συνθήκη που θα θεσμοθετεί κοινό ταμείο για την Ευρωζώνη, θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις καταθέσεις και θα υιοθετεί στρατηγική για την ανάπτυξη.

Ο Σόρος για την Ελλάδα

Η πρωτοβουλία ανήκει στον επενδυτή Τζορτζ Σόρος και υποστηρίχθηκε αρχικά από μέλη του European Council on Foreign Relations, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και εκτός αυτού. Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, υπάρχει μια «στενή διέξοδος» από τις δύο πηγές προβλημάτων της Ευρωζώνης: την ελλιπή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κρατικό χρέος. Ειδικά η Ελλάδα, τόνισε, «βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και αντιμετωπίζει πιθανή χρεοκοπία». Οπως προειδοποίησε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, «αν υπάρξει μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αυτό θα προκαλούσε κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση». Σε ερώτηση της «Κ» για το αν η έκκληση προβλέπει τη στήριξη της Ελλάδας ακόμη και μετά ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Σόρος τόνισε ότι το ελληνικό χρέος «χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί, διότι είναι πολύ μεγάλο» και εκτίμησε ότι πρέπει να μειωθεί «κατά τουλάχιστον 50%». Οπως πρόσθεσε, όμως, «αυτό είναι εφικτό να γίνει συντεταγμένα, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία, με την προσφορά εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα από το EFSF». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει βέβαια να λάβει επιπλέον μέτρα».

Δύο από τους υπογράφοντες, η πρώην επίτροπος της Ιταλίας Εμα Μπονίνο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ τόνισαν ότι η μέχρι τώρα απάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης στην κρίση είναι «πολύ μικρή και πολύ καθυστερημένη». Οπως προειδοποίησαν, «διακυβεύεται όχι μόνο το ευρώ, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Σύμφωνα με την κ. Μπονίνο η επιστολή θα πιέσει τους ηγέτες να αντιληφθούν ότι η κρίση απαιτεί τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οσο για τον κ. Φίσερ, εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, αλλά παράλληλα τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να χτίσουμε έναν αντιπυρικό τείχο όπου οι μεγαλύτερες οικονομίες δεν θα επηρεάζονται αρνητικά από εξελίξεις στο μέλλον».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, οι πρώην πρωθυπουργοί του Βελγίου Ζαν Λικ Ντεάν και Γκι Φερχόφσταντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχελ, οι πρώην Ευρωπαίοι επίτροποι Πέδρο Σόλμπες, Ανα Παλάθιο και Αντόνιο Βιτορίνο, καθώς και ο πρώην υπεύθυνος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα. Από την Ελλάδα υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και ο επενδυτής Στυλιανός Ζαββός, ενώ από την Κύπρο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Δαβίδ. Οσοι αναγνώστες επιθυμούν να προσθέσουν την υπογραφή τους στη διπλανή έκκληση μπορούν να το κάνουν στον ιστότοπο www. appealforeurope.org

Η επιστολή στους ηγέτες της Ευρωζώνης

Η κρίση του ευρώ απαιτεί λύση τώρα. Τα υφιστάμενα μέτρα είναι μηδαμινά και πολύ καθυστερημένα, ενώ επιταχύνουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Το ευρώ είναι κάθε άλλο παρά τέλειο, όπως αποκάλυψε η κρίση. Ομως, η απάντηση είναι να διορθωθούν τα σφάλματά του και όχι να του επιτραπεί να υποσκάψει, ίσως ακόμη και να καταστρέψει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εμείς, οι Ευρωπαίοι που εκδηλώνουμε την ανησυχία μας καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν στην ανάγκη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία:

1) Θα θεσμοθετήσει ένα κοινό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να συγκεντρώνει κεφάλαια για την Ευρωζώνη συνολικά και να διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία.

2) Θα ενισχύσει την κοινή επίβλεψη, ρύθμιση και διασφάλιση των καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης.

3) Θα αναπτύξει μια στρατηγική, η οποία θα οδηγήσει ταυτόχρονα στην οικονομική σύγκλιση και ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς ανάπτυξη.

Ενώ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία θα τελεί υπό διαπραγμάτευση και επικύρωση, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να εξουσιοδοτήσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεργαστούν για να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο.

Τα εν λόγω θεσμικά όργανα θα μπορούσαν κατόπιν να εγγυηθούν και ενδεχομένως να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και να δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες που το έχουν ανάγκη να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, εντός προσυμφωνηθέντων ορίων, ουσιαστικά χωρίς κανένα κόστος, εκδίδοντας ομόλογα τα οποία θα μπορούν να προεξοφλούνται εκ νέου από την ΕΚΤ.

Καλούμε τα νομοθετικά σώματα των χωρών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση. Η επιδίωξη εθνικών λύσεων μπορεί να οδηγήσει μόνο στη διάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή