Με ιδιώτες η αποκομιδή σκουπιδιών

Με ιδιώτες η αποκομιδή σκουπιδιών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας απαντά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης στην άκαμπτη στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ που εμμένει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης για περισσότερες από δέκα ημέρες, ενώ εκπρόσωποί της χθες κατέφυγαν στην άσκηση ωμής βίας. Ο κ. Καστανίδης ονόμασε «τελική» τη συνάντηση με την εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ το βράδυ της Τετάρτης, τονίζοντας ότι η αδιάλλακτη στάση της ομοσπονδίας, παρά τις λύσεις που προτάθηκαν, δεν αφήνει άλλο περιθώριο στην κυβέρνηση που «οφείλει να προστατέψει τη δημόσια υγεία». Οπως ανακοίνωσε «δεν θα πληρωθεί το προσωπικό των ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους στον ΕΣΚΔΝΑ και στον σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης». Επεσήμανε μάλιστα ότι όποιος δεν εφαρμόσει τη σχετική εγκύκλιο θα κληθεί να πληρώσει τα σχετικά ποσά. Οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης θα παραμείνουν ανοιχτοί με τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι δήμαρχοι μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε αποκομιδή των σκουπιδιών -αξιοποιώντας το άρθρο 61 του νόμου 3979/2011- χρησιμοποιώντας ιδιωτικές εταιρείες, ενώ όπως τόνισε ο κ. Καστανίδης «αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία από τα δημοτικά συμβούλια, ο υπουργός Εσωτερικών είπε «ότι υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι. Το κόστος για την ιδιωτική αποκομιδή είναι στο 1/3 από αυτό που είναι σήμερα». Οσον αφορά την τύχη του προσωπικού, ο κ. Καστανίδης επεσήμανε: «Ας τους σκεφτούν οι συνάδελφοί τους. Ολα εξαρτώνται από τη στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ».

Ο υπουργός στη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης πρότεινε:

– Την παρέμβαση της κυβέρνησης για ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων των υπαλλήλων.

– Να μειωθεί το ύψος των… μειώσεων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου που υφίστανται οι αποδοχές των υπαλλήλων ΟΤΑ βασικής και μέσης εκπαίδευσης.

– Να αυξηθεί από 75% στο 100% το επίδομα ευθύνης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων ΟΤΑ.

Χαρακτηριστικό της στάσης της ΠΟΕ – ΟΤΑ ήταν ο ξυλοδαρμός του δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδη χθες, που έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής απορριμμάτων, από απεργούς που εισέβαλαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν οι εκλογές για το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Εξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ συγκεντρωμένοι προπηλάκισαν και επιχείρησαν να χτυπήσουν επίσης τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη. Αντίστοιχα ο κ. Καστανίδης αναγκάστηκε να αλλάξει τρεις φορές τον τόπο συνάντησης με τους δημοσιογράφους για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς οι υπάλληλοι των ΟΤΑ «εμφανίζονταν» κάθε φορά με απειλητικά συνθήματα. Σε απάντηση των κυβερνητικών αποφάσεων η ΠΟΕ – ΟΤΑ εξαγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Υπάλληλοι ΟΤΑ με τις μειώσεις του ενιαίου μισθολογίου και τα χρήματα από δάνεια που αφαιρούνται απευθείας από τον μισθό τους έφτασαν να πάρουν 15ήμερο 150 ευρώ, επισημαίνει η ομοσπονδία.

Χαρακτηριστικά, συνδικαλιστικά στελέχη δήλωναν χθες ότι δεν ελέγχουν την κατάσταση, ενώ οι συγκεντρωμένοι στον ΧΥΤΑ Φυλής πολλαπλασιάστηκαν. Την ίδια στιγμή το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή