Η κίνηση των πέντε βουλευτών

Η κίνηση των πέντε βουλευτών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια τις κομματικές γραμμές μοιάζει να απελευθερώνει η σοβούσα κρίση του πολιτικού συστήματος. Η ταυτόχρονη πρωτοβουλία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, την Πέμπτη, για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας προκάλεσε αίσθηση, καθώς υπερβαίνει τη συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, απέκτησε δυναμική μεταξύ των βουλευτών και αντιμετωπίστηκε με… οργή από μερίδα της γαλάζιας ηγετικής ομάδας.

Οι κ. Ευάγγελος Αντώναρος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που βρέθηκαν την Πέμπτη στο εντευκτήριο της Βουλής, δεν κινήθηκαν εν κρυπτώ. Για πολύ χρόνο τώρα, μοιράζονταν δημοσία τις απόψεις τους στα διακομματικά πηγαδάκια, παρουσία μάλιστα στελεχών που θεωρούνται εκ των «πιστών» της γαλάζιας ηγεσίας. Τις θέσεις αυτές ασπάζονταν όχι μόνο βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και αρκετοί του ΠΑΣΟΚ. Η απογοήτευση μεγάλωσε και οι διαβουλεύσεις εντάθηκαν, στον απόηχο του τελεσιγράφου που έστειλαν από τις Κάννες οι Μέρκελ και Σαρκοζί προς τον πρωθυπουργό και την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Το πρωί της Πέμπτης, οι «5» αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πρωτοβουλία τους, η οποία «συναντήθηκε» με εκείνη των Βάσω Παπανδρέου και Ντίνου Βρεττού. Οι διορθώσεις στην επιστολή έγιναν στο εντευκτήριο της Βουλής. Τα νέα για τη «διακομματική σύσκεψη» είχαν ήδη κάνει τον γύρο του Κοινοβουλίου και φυσικά έφθαναν και στη Λεωφ. Συγγρού, στο γραφείο του κ. Αντ. Σαμαρά, επιταχύνοντας μάλιστα τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. υπέρ της βραχύβιας μεταβατικής κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά -που ενσωματώνει τμήμα των θέσεων των «5»- «πάγωσε» τη συλλογή γαλάζιων υπογραφών, οι οποίες αριθμούσαν ήδη τις… 9, καθώς είχαν υπογράψει άλλοι 4 βουλευτές, ενώ 4-5 επιπλέον έδωσαν τηλεφωνική εξουσιοδότηση να περιληφθούν τα ονόματά τους.

Στο κείμενο που τιτλοφορείται «Πρόταση μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου», οι πέντε σημειώνουν: «Το μέλλον της χώρας κρέμεται από μία κλωστή. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και απαιτούν άμεσο και σαφή επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και της στρατηγικής όλων μας. Η κυβερνητική κρίση δεν πρέπει να καταλήξει σε εθνική κρίση. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται η συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοβουλευτικών δυνάμεων, προκειμένου άμεσα να διασφαλιστούν η αδιαμφισβήτητη παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, η κύρωση του πλαισίου συμφωνίας της 27/10 από την υφιστάμενη Βουλή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία, η εξασφάλιση της επιβίωσης της χώρας με έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης». Και καταλήγουν πως «θεωρούμε απαραίτητη την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα αναλάβει την εκπλήρωση των εθνικών επιδιώξεων και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα το συντομότερο δυνατόν και με ασφάλεια στις εθνικές εκλογές».

Σε αντίστοιχη μετριοπαθή κατεύθυνση κινούνται και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. κ. Αβραμόπουλος και Δήμας, οι οποίοι πάντως ουδεμία εμπλοκή, ούτε καν ενημέρωση είχαν για την πρωτοβουλία. Εύλογα, η δράση των «5» προκάλεσε και την… αντίδραση στελεχών του ηγετικού πυρήνα. Το ζήτημα ετέθη και στον κ. Σαμαρά, το βράδυ της Πέμπτης, από βουλευτές. «Αυτό δεν είναι της ώρας» απάντησε. «Αν δεν υπήρχαν οι μείζονες πολιτικές εξελίξεις, η απάντηση θα ήταν άμεση» σημειώνει συνεργάτης του προέδρου, μη επιβεβαιώνοντας πάντως σενάρια που ήθελαν οι εν λόγω να αποκλείονται από τους συνδυασμούς του κόμματος. Προεξοφλούσε, πάντως, πως η επόμενη κίνηση αμφισβήτησης θα αντιμετωπισθεί ακαριαία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή