Βράβευση με θετικό μήνυμα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχω μετανιώσει που γύρισα στην Ελλάδα. Οπου και να κοιτάξεις, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ελπίζω όλο και περισσότεροι να αρχίσουν να βλέπουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν παντού αντί για προβλήματα». Θετικό το μήνυμα που εξέπεμψε χθες από το κατάμεστο αμφιθέατρο της Γενναδείου Σχολής η 33χρονη φυσικός – αστρονόμος δρ Αλκηστις Μπονάνου, κατά τη βράβευσή της από τη L’Οreal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με το βραβείο «Γυναίκες στην Επιστήμη».

Κάτοχος διδακτορικού στην Αστρονομία από το Χάρβαρντ, έλαβε οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ για τη συνέχιση του ερευνητικού της έργου στην κατανόηση της εξέλιξης των αστέρων μεγάλης μάζας και της ακριβούς μέτρησης των αποστάσεων κοντινών γαλαξιών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το βραβείο παρέλαβε από τον ακαδημαϊκό, διεθνούς φήμης αστροφυσικό και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, δρα Στ. Κριμιζή. Ο τελευταίος, αναφέροντας το παράδειγμα της Φινλανδίας που «ενίσχυσε την έρευνα ακόμη περισσότερο, ειδικά όταν η χώρα περνούσε περίοδο ύφεσης», θέλησε να δείξει τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην έρευνα ιδιαίτερα τώρα. Παίρνοντας τη σκυτάλη, η έτερη βραβευθείσα δρ Φωτεινή Λάμαρη, χημικός και επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για «την ευκαιρία που δημιουργεί η κρίση ώστε να μπουν οι νέοι στον επιστημονικό τομέα και να αλλάξουν αυτήν την πραγματικότητα».

Την πέμπτη χρονιά του θεσμού στην Ελλάδα, βραβεύθηκε επίσης ισόποσα η χημικός μηχανικός δρ Μαγδαληνή Κροκίδα, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, που όπως και οι άλλες βραβευθείσες, μοιράστηκε την τιμή της βράβευσης με τους συνεργάτες ερευνητές.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της UNESCO στην Ελλάδα κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα θύμισε την υποεκπροσώπηση των γυναικών ερευνητριών παγκοσμίως, που αποτελούν μόλις το 25%. Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας κ. Ν. Χατζηχρηστίδη επέλεξε τις τρεις βραβευθείσες σε σύνολο 46 υποψηφιοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή