Τριγμοί στον ΛΑΟΣ μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση

Τριγμοί στον ΛΑΟΣ μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «κουτί της Πανδώρας» για την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά κυρίως για το κόμμα του, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, άνοιξε χθες ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ανακοινώντας την απόφασή του να μη στηρίξει τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, που ήταν και οι λόγοι συγκρότησης της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η κίνησή του προκάλεσε τις παραιτήσεις των κ. Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργου Γεωργίου και Αστέριου Ροντούλη από την κυβέρνηση, αλλά και μία μείζονα κρίση στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Και τούτο διότι οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, κυρίως, αλλά και άλλοι βουλευτές, όπως ο κ. Θανάσης Πλεύρης, φέρονταν αποφασισμένοι ή έκλιναν στην απόφαση να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, αμφισβητώντας ευθέως τη θέση του κ. Καρατζαφέρη.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος που ναι μεν μπορεί να περιοριστούν στην ανεξαρτητοποίηση ή αποπομπή των «διαφωνούντων», ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελέσουν απαρχή ευρύτερων ανακατατάξεων στην Κεντροδεξιά. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του κόμματος αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα αναμείνει τις πράξεις, «καθώς αυτές αξιολογούνται και όχι οι προθέσεις». Κατά πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης δεν είχε ενημερώσει τους βουλευτές του και, πάντως, ερωτηθείς σχετικά υπενθύμισε τη σχετική εξουσιοδότηση που είχε λάβει προ ημερών. Μέχρι το πρωί χθες, ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο φερόταν η απόσυρση των στελεχών του ΛΑΟΣ από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά η παροχή στήριξης στη δανειακή σύμβαση.

«Δεν ψηφίζω, αλλά…»

Εν τέλει, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα και τη δανειακή σύμβαση αν και εκδήλωσε επανειλημμένως ότι στηρίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, αφήνοντας μάλιστα στη διάθεσή του και την τύχη των βουλευτών του ΛΑΟΣ που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο. Ερωτηθείς για το παράδοξο υπουργοί να καταψηφίζουν την κορυφαία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης το χαρακτήρισε ως δείγμα δημοκρατίας.

Αιτιολογώντας τη στάση του, επικαλέστηκε το ασφυκτικό περιβάλλον πιέσεων και εκβιασμών εκ μέρους της Γερμανίας, την απουσία γνωμοδοτήσεων για το σύννομο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και της εκτίμησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για το κατά πόσο η σύμβαση αυτή είναι ικανή να λύσει τα προβλήματά μας. «Χωρίς αυτά δεν μπορώ να συμφωνήσω, και μάλιστα εντός μιας ώρας για κάτι που δένει χειροπόδαρα τη χώρα για 40-50 χρόνια», επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πολιτική της Αγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να πτωχεύσει. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτημα αν η αλλαγή στάσης οφείλεται στην κάμψη των δημοσκοπικών ποσοστών του ΛΑΟΣ, απάντησε πως «αν σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον, παραμείνεις ακίνητος, κινδυνεύεις να σωριαστείς…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή