Μεταφορά χρημάτων χωρίς έλεγχο

Μεταφορά χρημάτων χωρίς έλεγχο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται εταιρείες ταχυμεταφοράς χρημάτων και συγκεκριμένα κάποια υποκαταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από καταγγελίες που έχουν φθάσει στην υπηρεσία και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα συγκεκριμένα καταστήματα -παραρτήματα διεθνών εταιρειών- εξυπηρετούν κυρίως αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα και στέλνουν εμβάσματα στις οικογένειές τους. Ωστόσο, η ευκολία διακίνησης χρήματος την οποία προσφέρουν και οι πλημμελείς έλεγχοι που ασκούνται ευνοούν τη μεταφορά χρημάτων που δεν έχουν δηλωθεί ή προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε αρκετές από τις υποθέσεις που έχει χειριστεί η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος συγκεκριμένα παραρτήματα εταιρειών έχουν εμφανιστεί ως «εργαλεία» κακοποιών σε διεθνείς απάτες, όπως οι γνωστές «νιγηριανές απάτες».

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα γίνεται εξαγωγή συναλλάγματος το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά. Δεν είναι γνωστό ούτε τι ποσά διακινούνται ούτε ποιος τα διακινεί, αλλά ούτε και από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα», σχολιάζει στέλεχος του ΣΔΟΕ, αναφέροντας ότι παρά την υποστελέχωση της υπηρεσίας και τις πολλές εκκρεμείς υποθέσεις, αναμένεται να ξεκινήσει σειρά ελέγχων για να διαπιστωθεί κατά πόσο στέκουν οι καταγγελίες.

Πλήθος παραβάσεων

Παράλληλα, καταγγέλλεται πλήθος παραβάσεων που σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία των καταστημάτων, τα περισσότερα από τα οποία (πάνω από 60 στον αριθμό) βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και διευθύνονται από αλλοδαπούς. Αρκετά από αυτά έχουν λάβει άδεια για άλλη χρήση, όπως Ιντερνετ καφέ.

«Τα περισσότερα από τα καταστήματα αυτά δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας για την άλλη τους δραστηριότητα από τον δήμο. Κάποια έχουν δηλώσει και έχουν λάβει άδεια για άλλη δραστηριότητα από αυτή που διενεργούν. Κάποια δεν περιλαμβάνονται καν στις λίστες των εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και πιθανόν να μην είναι πιστοποιημένα. Τα περισσότερα, εκμεταλλευόμενα την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (μεταφορά χρημάτων), προβαίνουν σε παραβίαση ωραρίου στην κύρια δραστηριότητά τους. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος από πού προέρχονται τα ποσά που μεταφέρονται, δεν ζητούν ΑΦΜ παρά μόνον κάποια ταυτότητα». Οι οργανισμοί μεταφοράς χρημάτων -επίσης κατά δήλωσή τους- δεν ασχολούνται να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες συναλλαγές παρά μόνον εάν πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά. «Εάν κάποιος πηγαίνει λοιπόν κάθε μέρα και στέλνει χρήματα στο εξωτερικό ποσό τέτοιο που δεν χρήζει διερεύνησης, δεν τον ελέγχει κανείς», υποστηρίζεται σε μία από τις καταγγελίες που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Για πάνω από 15.000

Σύμφωνα με απάντηση του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέχρι τον προηγούμενο Νοέμβριο (όταν δόθηκε η απάντηση) δεν είχε προκύψει εμπλοκή γραφείων ταχυμεταφοράς χρημάτων σε διακίνηση παράνομων κεφαλαίων, τουλάχιστον για την πλατεία Βικτωρίας και τις γύρω περιοχές (για τις οποίες είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση οι βουλευτές Αθ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης). Ωστόσο, όπως συγκεκριμένα διευκρινίζει η ίδια απάντηση, βάσει του υφιστάμενου νόμου τα μέτρα πιστοποίησης, επαλήθευσης ταυτότητας, συλλογής πληροφοριών για τον σκοπό και τη φύση συναλλαγών κ.λπ. συγκεντρώνονται μόνο όταν οι συναλλαγές ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Ακόμα, έλεγχος προβλέπεται σε περίπτωση «υπόνοιας απόπειρας διάπραξης των αδικημάτων του άρθρου 3 του ν. 3691/2008 (σ.σ.: αδικήματα φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και λοιπά αδικήματα αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ)», αμφιβολιών για την ακρίβεια, την πληρότητα ή την καταλληλότητα των στοιχείων κ.λπ. Ωστόσο, οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες. «Καταλαβαίνετε ότι στέλνοντας ποσά μικρότερα των 15.000 ευρώ, μπορεί εύκολα κανείς να μεταφέρει τεράστια κεφάλαια σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Οι συγκεκριμένες ρήτρες δεν προστατεύουν επαρκώς αυτές τις εταιρείες από εγκληματικές οργανώσεις», σχολιάζει αστυνομικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή