Οι πράσινοι φόροι είναι αναγκαίοι

Οι πράσινοι φόροι είναι αναγκαίοι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Ολα εξαρτώνται από την εφαρμογή καλοσχεδιασμένων πολιτικών, που θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη και το μέλλον των επομένων γενεών. Οπως υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, το εύρος και η πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων απαιτούν να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις οικονομικές αποφάσεις ο περιβαλλοντικός παράγοντας, με τρόπο ουσιαστικό, όχι επιφανειακό. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό;

– Η ρύπανση πρέπει να γίνει πολύ δαπανηρή υπόθεση, σαφώς πιο δαπανηρή από τη χρήση «πράσινων» επιλογών. Η χρήση εργαλείων άσκησης οικονομικής πολιτικής, όπως η επιβολή περιβαλλοντικών φόρων και η επέκταση του «χρηματιστηρίου ρύπων» είναι κινήσεις που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αρκετές χώρες, επισημαίνει η έκθεση, έχουν επιβάλει πράσινους φόρους, χρησιμοποιώντας αυτά τα έσοδα ώστε να μειώσουν τη φορολόγηση της εργασίας, καθιστώντας την φθηνότερη.

– Οι τιμές των αγαθών πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των φυσικών πόρων και των «υπηρεσιών» που προσφέρουν τα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σωστότερη τιμολόγηση του νερού, ιδίως στις περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία. Η καλύτερη τιμολόγηση του νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υποδομών υδροδότησης ή άρδευσης.

– Πρέπει να επινοηθούν αποτελεσματικοί κανόνες και πρότυπα. Για παράδειγμα, οι δυνατότητες ενεργειακής απόδοσης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως μέσω της τιμολόγησης του άνθρακα και μόνο.

– Δεν θα πρέπει να επιδοτούνται δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, όπως η παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

– Η καινοτομία θα πρέπει να ενθαρρύνεται, όταν αφορά την άμβλυνση των πιέσεων προς το περιβάλλον και την αειφορική διαχείρισή του. Σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η διάχυση της γνώσης προς τις μη ανεπτυγμένες χώρες.

– Τέλος, με δεδομένη την έκταση των πιέσεων που ασκούνται στο περιβάλλον και την πολυπλοκότητα της σχέσης αυτής, πρέπει να σχεδιάζεται ο κατάλληλος συνδυασμός πολιτικών. Για παράδειγμα, να συνδυαστούν εργαλεία πληροφόρησης όπως η οικολογική σήμανση των προϊόντων, με την προώθηση της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή