Δίωξη κατά των πέντε ιερόδουλων

Δίωξη κατά των πέντε ιερόδουλων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των πέντε ιερόδουλων που στους προχθεσινούς ελέγχους που διεξήγαγε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρέθηκαν θετικές στον ιό του έιτζ. Σήμερα οδηγούνται στον τακτικό ανακριτή για απολογία οι 12 ιερόδουλες (η 22χρονη Ρωσίδα από τον οίκο ανοχής επί της Αχαρνών και οι υπόλοιπες 11 από τους πρώτους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ) που αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσαγωγές παράνομα εκδιδόμενων γυναικών μετά από επιχειρήσεις της αστυνομίας σε υπαίθριους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και οι έλεγχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο της πρόσφατης υγειονομικής διάταξης που πλέον επιτρέπει την υποχρεωτική αιμοληψία σε εργαζομένους σε οίκους ανοχής ή πιάτσες αγοραίου έρωτα όπου εκδίδονται και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Από τους μέχρι σήμερα ελέγχους αποκαλύπτεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των εκδιδόμενων γυναικών έχει μολυνθεί από τον ιό του έιτζ, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για το οποίο το υπουργείο Υγείας είχε ενδείξεις από τα αποτελέσματα προγραμμάτων «δρόμου» (για μετανάστες, χρήστες ναρκωτικών και εκδιδόμενα άτομα) που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από τις 1.180 αιμοληψίες που είχαν γίνει στις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, 85 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV. Συνολικά εξετάστηκαν περισσότερα από 24.000 άτομα, κυρίως μετανάστες και χρήστες ναρκωτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι καταδεικνύουν παράλληλα δραματική αύξηση της ηπατίτιδας B και C και της ελονοσίας στις συγκεκριμένες ομάδες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις φορέων για την απόφαση δημοσιοποίησης των στοιχείων των ιερόδουλων που βρέθηκαν θετικές στον ιό. Για «στιγματισμό και εκ νέου θυματοποίηση των γυναικών αυτών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, που θέτει ερώτημα για το κατά πόσο θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν παράλληλα με τα στοιχεία των ιερόδουλων και αυτά των «πελατών», με το σκεπτικό ότι και αυτοί μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, και τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου που διέπει την πορνεία, προτείνοντας να τεθεί το θέμα της ποινικοποίησης και των ευθυνών του «πελάτη».

«Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων ενός αυξανόμενου μέρα με τη μέρα αριθμού εκδιδόμενων οροθετικών γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ιατρικό απόρρητο και προσβάλλει βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Και τονίζεται ότι η προστασία του συνόλου από την εξάπλωση προβλημάτων, όπως το ΗΙV/έιτζ, «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για την εκτόνωση του φόβου, του θυμού, της αβεβαιότητας που διατρέχουν την Ελλάδα της κρίσης, μέσα από το ρίξιμο του αναθέματος σε γυναίκες, συχνά πολλαπλά βεβαρημένες από το trafficking, την τοξικομανία, την ένδεια, την εκμετάλλευση». 

Να σταματήσει «τον στιγματισμό και τις διακρίσεις έναντι ευάλωτων ανθρώπων και να προστατεύσει τη νομιμότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» καλούν την πολιτεία, σε κοινή τους ανακοίνωση, 16 ΜΚΟ. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζουν «καταστροφικό» τον χειρισμό της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές, σημειώνοντας ότι εκτρέφει «μία κουλτούρα διακρίσεων όχι μόνο εναντίον των οροθετικών ατόμων, αλλά και εναντίον ειδικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή