6.000 Ελληνες γιατροί στη Γερμανία

6.000 Ελληνες γιατροί στη Γερμανία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεκινούν με όνειρα, αλλά όταν φθάνουν στη Γερμανία παθαίνουν σοκ. Αλλα ελπίζουν ότι θα συναντήσουν και άλλες καταστάσεις βρίσκουν. Οι συνθήκες στη Γερμανία δεν είναι καθόλου εύκολες για ένα νέο απόφοιτο Ιατρικής», παρατηρεί στην «Κ» η Γερμανίδα δρ Μαρτίνα Λοός (παιδαγωγός, νοσηλεύτρια, καθηγήτρια της γερμανικής ως ξένης γλώσσας), η οποία ζει στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία της κ. Λοός, που παρέχει σχετικές συμβουλές σε ενδιαφερομένους, τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των αποφοίτων ελληνικών ιατρικών σχολών οι οποίοι μεταναστεύουν στη Γερμανία για να αποκτήσουν ειδικότητα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες λίστες αναμονής (από 2 έως 12 χρόνια) για ειδικότητα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2007, 1.554 Ελληνες γιατροί ζούσαν και εργάζονταν σε γερμανικά νοσοκομεία. Φέτος ο αριθμός έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, φθάνοντας περίπου τις 6.000. Η αύξηση του αριθμού, βέβαια, δεν οφείλεται μόνο στις μεγάλες λίστες αναμονής για ειδικότητα, αλλά και στο γεγονός ότι, λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πολλοί απόφοιτοι Ιατρικής επιζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι προσφιλής προορισμός και λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που έχουν τα γερμανικά νοσοκομεία (κυρίως στους τομείς της γενικής ιατρικής, παθολογίας, γενικής χειρουργικής, ψυχολογίας, νευρολογίας και παιδιατρικής). Ηδη στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τα πενήντα γραφεία αναζήτησης γιατρών για τη Γερμανία, τα οποία συνεργάζονται με μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και φέρεται να εξασφαλίζουν προμήθεια για κάθε ιατρική πρόσληψη (περίπου 8.000-11.000 ευρώ για κάθε ειδικευόμενο γιατρό).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Λοός που συνεργάζεται και με τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στα νοσοκομεία της Γερμανίας -και κυρίως της ανατολικής- με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση από γιατρούς άλλων κρατών. Οι περισσότεροι (το 71,6%) είναι από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Θέλω να μείνω άνθρωπος»

«Ενας νεαρός γιατρός, με αρκετά καλή γνώση γερμανικών, ο οποίος ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της ειδικότητάς του στην καρδιολογία σε γερμανικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο μού είχε πει: «Θέλω να μείνω άνθρωπος. Πώς μπορώ να το καταφέρω, όταν περνώ όλη τη ζωή μου στο νοσοκομείο και δεν έχω χρόνο ούτε καν να ξεκουραστώ. Δεν έχω χρόνο να διαβάσω ούτε ένα λογοτεχνικό βιβλίο, πόσω περισσότερο να βελτιώσω τα γερμανικά. Απλώς δεν μπορώ να τα καταφέρω». Μετά δώδεκα μήνες επέστρεψε στην Ελλάδα», ανέφερε στην «Κ» η κ. Λοός, η οποία επισημαίνει ότι οι Ελληνες βρίσκονται εντελώς απροετοίμαστοι στη Γερμανία. Ενδεικτικά:

Πολλοί νομίζουν ότι θα τοποθετηθούν σε νοσοκομείο στο Βερολίνο, στο Μόναχο, στη Φρανκφούρτη, σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη ή στη νότια Γερμανία, που επίσης προτιμούν πολλοί. Ομως, διαπιστώνουν ότι τοποθετούνται τελικά σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική (όχι απαραίτητα μικρής δυναμικότητας) σε μικρή πόλη. Στη λανθασμένη αρχική εκτίμηση των ενδιαφερομένων συμβάλλουν εταιρείες, τις οποίες αναζητούν γιατροί σε ξένες χώρες και οι οποίες αμείβονται με προμήθεια για κάθε γιατρό που δέχεται να μεταναστεύσει.

Δεν γνωρίζουν τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν στα νοσοκομεία. Και αυτό διότι μπορεί να γνωρίζουν την επιστημονική ορολογία στα γερμανικά, αλλά δεν γνωρίζουν καλά την καθημερινή γλώσσα για να συνομιλούν με τους ασθενείς και το υπόλοιπο προσωπικό. Επίσης, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη διοικητική δουλειά που υπάρχει. «Μετά λίγες εβδομάδες από την εγκατάστασή τους στη Γερμανία πρέπει να κάνουν εφημερία και να είναι υπεύθυνοι για 10-16 ασθενείς. Κάτι καθόλου εύκολο για έναν άπειρο γιατρό», παρατηρεί η κ. Λοός.

Οι Ελληνες πέφτουν στα «βαθιά» στα γερμανικά νοσοκομεία, με μέτρια γνώση της γλώσσας και πολλές ευθύνες. Αντίστοιχα και τα γερμανικά νοσοκομεία δεν μπορούν να χειριστούν την προβληματική αυτή κατάσταση. Μάλιστα, πολλοί Ελληνες μετά 2-6 μήνες θέλουν να αλλάξουν νοσοκομείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, συναντώντας την αντίδραση της οικογένειάς τους. «Ως εκ τούτου, όπως παρατηρεί η κ. Λοός, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Ναι μεν στη Γερμανία υπάρχει ζήτηση γιατρών και τα νοσοκομεία θέλουν Ελληνες αποφοίτους διότι έχουν καλό ακαδημαϊκό επίπεδο και κάνουν καλή δουλειά, φτάνει όμως οι ίδιοι να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους του ταξιδιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή