ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαδίκτυο για μικρούς

Της Νελλης Αμπραβανελ

Βερόνικα Σαμαρά και Γεώργιος Κορμάς
«Η Φάρμα του Διαδικτύου»
Αθήνα, Εκδόσεις Σοκόλη- Κουλεδάκη (2012), σελ. 128

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα... «Ο Ρούντης πρόσεχε από εδώ και στο εξής ποια e-mail άνοιγε από το ταχυδρομείο του και ποτέ πια δεν έδωσε σε κανέναν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για τον εαυτό του, την οικογένειά του ή τους φίλους του». Ο Ρούντης παρεμπιπτόντως, είναι ένα επιπόλαιο γουρουνάκι που πέφτει θύμα ενός τεχνολογικά βιρτουόζου λύκου...

Κάπως έτσι τελειώνει το πρώτο παραμύθι της διδακτικής ανθολογίας των Βερόνικας Σαμαρά και Γεώργιου Κορμά. Η πρώτη είναι συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης saferinternet.gr. Ο κ. Κορμάς είναι υπεύθυνος της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών - Νοσ. Α. Κυριακού.

Πέντε ιστοριούλες προσφέρουν μια φρέσκια πρόταση για την επικοινωνία της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου από τους μικρότερους σε ηλικία χρήστες του. Οι έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχουν δείξει ότι η ηλικία των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μειώνεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια.

Επομένως, όσο πιο νωρίς συζητήσουμε με τα παιδιά για τον σωστότερο τρόπο χρήσης του Ιντερνετ, τόσο το καλύτερο. Χωρίς απαγορεύσεις και υστερίες, αλλά με λογικά επιχειρήματα και συνεχή επικοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ιστορίες της «Φάρμας του Διαδικτύου», στις οποίες πρωταγωνιστούν δύο παιδιά και τα αθώα ζωάκια μιας φάρμας.

Εκτός από τον Ρούντη, υπάρχει και η Τούλα, μια κότα που «φλερτάρει» με κάποιον άγνωστο online, δημοσιεύοντας φωτογραφίες της και προσωπικές της πληροφορίες, ο Ακης, το χαμστεράκι που «συνομιλεί» εδώ και έξι μήνες με αγνώστους από άλλη φάρμα, ο Λάκης και η Λίνα, δύο χήνες που μαθαίνουν τι θα πει αναξιοπιστία πληροφοριών στο Διαδίκτυο... Κάθε παραμύθι συνοδεύεται στο τέλος από δύο σελίδες ασκήσεων με σκοπό την επανάληψη των «όσων μάθαμε από την ιστορία μας». Ως επίλογο, οι δύο συγγραφείς παραθέτουν ένα «μικρό λεξικό» και κάποιους «βασικούς κανόνες» για το Διαδίκτυο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού. Τα μηνύματά του όμως απευθύνονται σε όλους. Είναι μια καλή προσπάθεια παράθεσης του «τι γίνεται αν επιχειρήσω εκείνα που μου απαγορεύουν οι γονείς, οι δάσκαλοι κ.λπ.». Χωρίς το στοιχείο της υπερβολής και του φόβου.

Η εικονογράφηση και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Ανδριάννας Ρούσσου. Η «Φάρμα του Διαδικτύου» αποτελεί το πρώτο παιδικό βιβλίο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και διατίθεται μέσα από τους ιστοχώρους www.sokolis.gr, www.e-shop.gr, www.plus4U.gr, και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Πολιτεία, Πατάκης και Τετράγωνο.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη