Στον «αέρα» η Αμυγδαλέζα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» βρίσκεται η υπόθεση του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφήνουν να εννοηθεί ότι οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Σήμερα, στους 3 από τους συνολικά 13 τομείς της εγκατάστασης έχουν μεταφερθεί και κρατούνται 200 αλλοδαποί. Ο αρχικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προέβλεπε ότι στις 15 Μαΐου ο αριθμός τους θα ξεπερνούσε τους 800. Τα έργα της α΄ φάσης έγιναν με κονδύλι 250.000 ευρώ, προερχόμενο από δωρεά ομάδας εφοπλιστών. Ανακαινίστηκαν 52 οικίσκοι (της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων), χωρητικότητας 4 ατόμων ο καθένας, ενώ κατασκευάστηκαν δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης κ.ο.κ.

Διαγωνισμός

Για την κατασκευή των υπολοίπων 10 τομέων, το υπουργείο προκήρυξε στις 18 Απριλίου κλειστό διαγωνισμό με τη συμμετοχή 6 κατασκευαστικών εταιρειών. Προκειμένου να αποφύγει τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού που απαιτείτο λόγω του προϋπολογισμού του έργου (1.589.000 ευρώ), επικαλέστηκε λόγους «κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα» (ν. 3669/2008) και προχώρησε σε απευθείας διαπραγμάτευση με έξι κατασκευαστικές εταιρείες. Η απόφαση έφερε την υπογραφή του τέως υφυπουργού Μανώλη Οθωνα και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 19 Απριλίου. Προέβλεπε ακόμα τη συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης των προσφορών.

Στέλεχος της Κατεχάκη αποκάλυψε στην «Κ» ότι από τις εταιρείες που κλήθηκαν στο διαγωνισμό, οικονομική πρόταση κατέθεσαν τρεις: Ηλιοχώρα Α.Ε., Κόρυμβος Α.Ε. και Λάμδα Τεχνική Α.Ε. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι οι προσφορές των εταιρειών έχουν ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες αξιολογηθεί και πλέον εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εξέλιξη πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, στο μεταξύ, και η αγωγή έξωσης του Δήμου Αχαρνών (συζητείται στις 27/6) που διεκδικεί από την ΕΛ.ΑΣ. την κυριότητα της έκτασης της Αμυγδαλέζας. Επικαλείται απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών του 1991 (υπ’ αριθμ. 849) με την οποία είχε αναγνωριστεί «κύριος δασοσκεπούς έκτασης 2.600 στρεμμάτων με το όνομα «Αμυγδαλέζα», λόγω έκτακτης χρησικτησίας». Το υπουργείο από την πλευρά του επικαλείται νόμο του 2001, ο οποίος παραχωρεί στην ΕΛ.ΑΣ. τη δυνατότητα «εν λευκώ» αξιοποίησης έκτασης 350 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή. Η αίτηση πάντως ασφαλιστικών μέτρων του δήμου με την οποία ζητούσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του κέντρου απερρίφθη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Σε εκκρεμότητα, παράλληλα, βρίσκεται και το σχέδιο κατασκευής κέντρου πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο Εβρου. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο φάκελος έχει ήδη σταλεί στο ΥΠΕΚΑ, ωστόσο παραμένει επί μήνες σε εκκρεμότητα η υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει και στο ζήτημα της χωροθέτησης 30 κέντρων υποδοχής μεταναστών στις περιφέρειες της χώρας. Στο μεταξύ, στις 29 Μαΐου φτάνει στην Ελλάδα το κλιμάκιο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα αξιολογήσει τις επιδόσεις της χώρας στην εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν. Εως τις 31 Μαΐου θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε κέντρα κράτησης και πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Επεισόδια στην Π. Ράλλη

Στο μεταξύ, σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν νωρίς χθες το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Μετανάστες ήρθαν στα χέρια για το ποιος θα υποβάλει πρώτος αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Με την επέμβαση της αστυνομίας, οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν. Τρεις αστυνομικοί και ένας υπήκοος Γκάνας τραυματίστηκαν από πέτρες, προσήχθησαν 127 άτομα και συνελήφθησαν δύο. Η αστυνομία εντόπισε στη γύρω περιοχή 50 ξύλινους λοστούς, ένα σκεπάρνι και επτά βόμβες μολότοφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή