Βιολειτουργικό τρόφιμο από τυρόγαλα

Βιολειτουργικό τρόφιμο από τυρόγαλα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εψαξαν στα απόβλητα και βρήκαν βιολογικό χρυσάφι, το βασικό συστατικό για το πρώτο ελληνικό κλινικά δοκιμασμένο βιολειτουργικό τρόφιμο. Από το τυρόγαλα, το ιδιαίτερα επιβλαβές απόβλητο των τυροκομείων, προκύπτει ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, κατάλληλο για τη γρήγορη ανάκαμψη εξασθενημένων οργανισμών.

Το αρτοσκεύασμα με την επωνυμία Feed back μοιάζει με ένα απλό κέικ. Στην πραγματικότητα όμως είναι μία μορφή ενός νέου τροφίμου που περιέχει πρωτεΐνες από τυρόγαλα και έχει δημιουργηθεί από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Μάλιστα, αποτέλεσε αντικείμενο κλινικής μελέτης, η οποία διήρκεσε 2,5 χρόνια, με τη συμμετοχή 25 εθελοντών και βασικό ερευνητή τη βιοχημικό κυρία Θάλεια Κερασιώτη (χρηματοδότηση από πρόγραμμα Ηράκλειτος). Η μελέτη απέδειξε ότι η χορήγηση του κέικ σε άτομα που έκαναν ποδήλατο δύο ώρες μείωσε τους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο επίσημο περιοδικό της ευρωπαϊκής εταιρείας των βιοχημικών τοξικολόγων Food and Chemical Toxicology. Τώρα, ανοίγει ο δρόμος για να κατατεθεί φάκελος στον ΕΦΕΤ και να αναγνωρισθεί το συγκεκριμένο προϊόν ως τρόφιμο με ισχυρισμό υγείας, όπως είναι για παράδειγμα το τρόφιμο που διαφημίζεται νόμιμα ότι ρυθμίζει τη χοληστερίνη. «Το προϊόν που δημιουργήσαμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι το πρώτο ελληνικό τρόφιμο που θα έχει ισχυρισμό υγείας, με ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλακτος από ελληνική αιγοπρόβεια φέτα και ενός μίγματος πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων κάνει το κέικ την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό. Μάλιστα, δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις μεταφοράς των πρωτεϊνών και των σακχάρων μέσα στο κύτταρο, ελέγχοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα. Αρα, παρότι έχει μεγάλη θρεπτική αξία δεν οδηγεί σε παχυσαρκία».

Η υγιεινή διατροφή είναι η μία όψη των ευεργετικών συνεπειών. Η άλλη είναι η αντιμετώπιση της βαριάς ρύπανσης από τα τυροκομεία. Το τυρόγαλα ή ορός του γάλακτος είναι το κυριότερο υγρό απόβλητό τους. Την τυροκομική περίοδο, δηλαδή την άνοιξη, μόνο στον νομό Λάρισας υπολογίζεται ότι «παράγονται» μερικές δεκάδες τόνοι την ημέρα! Αν και προβλέπεται ότι το τυρόγαλα πρέπει να χορηγείται σε ζώα ή να διοχετεύεται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας (οι βιολογικοί καθαρισμοί αστικών λυμάτων δεν αντέχουν το υψηλό ρυπαντικό του φορτίο) αρκετές βιομηχανίες το ρίχνουν σε ποτάμια. Βεβαίως, έλεγχος δεν υπάρχει…

«Σε όποιο ποτάμι πέσει το τυρόγαλα απαιτεί σχεδόν όλο το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ψάρια και τα φυτά. Επιπρόσθετα, μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της χημικής σύστασης και της φυσικής δομής του εδάφους, με αποτέλεσμα μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών και ρύπανση των υπόγειων υδάτων», εξηγεί ο κ. Κουρέτας. «Από την άλλη όμως ο ορός του γάλακτος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αποκατάσταση ύστερα από μεγάλη μυϊκή και νοητική κούραση, πολυτραυματισμούς κ.λπ.».

Η ερευνητική ομάδα του κ. Κουρέτα ανακάλυψε μια επεξεργασία, με την οποία αποσπώνται οι πρωτεΐνες από το τυρόγαλα για να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές και σε προϊόντα διατροφής. «Ο,τι απομένει από τη διαδικασία είναι απλό νερό, χωρίς ρυπαντικό φορτίο». Πολύ καλό και είναι αληθινό.

Μπάρες, μιλκ σέικ και ροφήματα

Το διατροφικό προϊόν από τυρόγαλα ανήκει στην κατηγορία των βιολειτουργικών τροφίμων.

«Τα βιολειτουργικά τρόφιμα (functional foods) είναι όμοια σε εμφάνιση με τα συνήθη, αλλά πέρα από τη βασική διατροφική τους χρησιμότητα βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ή μειώνουν επιπλέον την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων», εξηγεί ο κ. Κουρέτας.

Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ειδικευτεί μέχρι τώρα στην παραγωγή τροφίμων που βοηθούν στη γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση του οργανισμού από νοητική και σωματική καταπόνηση. Ηδη, προϊόντα με τυρόγαλα αναμένεται να κυκλοφορήσουν, εκτός από κέικ, και σε μορφή μιλκ σέικ, μπάρας, ροφημάτων κ.λπ.

Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όλα αυτά; Πέρα από την κατανάλωσή τους από αθλητές ή άλλα άτομα που αθλούνται ή καταπονούνται, «τα αρτοσκευάσματα Feed Back θα μπορούσαν να εξαχθούν στον τρίτο κόσμο, ως επισιτιστική βοήθεια.

Το προϊόν είναι ιδανικό για τον σκοπό αυτόν, αφού φτάνει στις περιοχές ενδιαφέροντος συσκευασμένο και έτοιμο για κατανάλωση», σημειώνει ο κ. Κουρέτας.

Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμά επίσης τις βιολογικές και κυρίως τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες φυτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών, φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής. Ειδικά το τελευταίο διάστημα ερευνούν την αξιοποίηση εκχυλισμάτων από ενδημικά φυτά, με ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή