«Εφυγε» ο θεμελιωτής της Ψυχοσωματικής Ιατρικής, Ρ. Π. Ρώτας

«Εφυγε» ο θεμελιωτής της Ψυχοσωματικής Ιατρικής, Ρ. Π. Ρώτας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Ο Ρένος Παναγιώτης Ρώτας υπήρξε ο θεμελιωτής της Ψυχοσωματικής Ιατρικής στην Ελλάδα. Απεβίωσε την περασμένη Κυριακή προς Δευτέρα και η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 3 μ.μ. από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Ρένος Παναγιώτης Ρώτας συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Από το 1956 έως το 1964 διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Ψυχοσωματικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Το 1964 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα όπου άσκησε την ιατρική του με μια πολυσχιδή δραστηριότητα όπως η ίδρυση της Εταιρείας Ψυχοσωματικής Ιατρικής, αρθρογραφία σε εφημερίδες, συγγραφή βιβλίων κ.ά.

Εκδοση βιβλίου

Πρόσφατα, εκδόθηκε το βιβλίο του «ΜΑΖΙ, Παραβάσεις του συλλογικού χαρακτήρα της ζωής και αρρώστιες των ατόμων», που αποτελείται από κείμενά του στο περιοδικό Popular Μedicine της «Καθημερινής». Στο τέλος του βιβλίου ο ίδιος παραθέτει ένα σύντομο βιογραφικό του σημείωμα.

«Είμαι το πρώτο από τα τρία παιδιά του ποιητή και λογοτέχνη Βασίλη Ρώτα. Γεννήθηκα πριν από 90 χρόνια, στις 28-03-1922 στη Γερμανία όπου ζούσαν οι γονείς μου. Στα 17 μου χρόνια αντιμετώπισα το δίλημμα των σπουδών. Οι θείες μου, αδελφές του πατέρα μου, από τότε που ήμουν μωρό έλεγαν: ο Ρένος μας θα γίνει γιατρός σαν τον παππού του. Ο ίδιος είχα γοητευτεί από τον ηλεκτρισμό σαν επιστήμη και αναρωτιόμουν κατά πού να πάω. Ο πατέρας μου με έστειλε να συζητήσω το πρόβλημα με τον φίλο του, διακεκριμένο γιατρό εκείνης της εποχής Νικόλαο Σμπαρούνη. Ο Σμπαρούνης μου ‘πε τη φράση: «κοίτα να δεις, όλες οι επιστήμες είναι ένα σύνολο ειδικών γνώσεων. Η ιατρική έχει βέβαια και αυτή τις πολύ σημαντικές γνώσεις της, ωστόσο προϋποθέτει και κάτι άλλο: την ανθρωπιά του γιατρού, που πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται για την ατομική ιδιαιτερότητα, δηλαδή για το γεγονός ότι κανένα ανθρώπινο άτομο επί της γης δεν είναι ακριβές αντίγραφο ενός άλλου. Η ανίχνευση αυτής της ιδιαιτερότητας είναι καθοριστική για μια αποτελεσματική θεραπεία της ατομικής αρρώστιας και ο γιατρός που καλείται να βοηθήσει δεν έχει το δικαίωμα να κουραστεί και να αφήσει τα πράγματα στη μέση». Εφυγα χοροπηδώντας από το διαμέρισμα του εκλεκτού φίλου του πατέρα μου και ακολούθησα τον δρόμο του γιατρού. Δούλεψα ήδη κοντά 70 χρόνια ως γενικός γιατρός και παθολόγος. Θεωρούσα δουλειά μου όχι να κρίνω τους ασθενείς μου, αλλά, όπου μπορώ, να τους βοηθήσω και με τη δική μου δύναμη να δυναμώσουν».

Αλλα βιβλία του είναι: «Ιατρικά», «Αποφεύγετε το στρες» και τα παραμύθια «Ο Κύριος Τζον» και «Οι άρχοντες του μύλου». Ο Ρένος Παναγιώτης Ρώτας παντρεύτηκε την Αντιγόνη Φερμαναντζή. Απέκτησε 5 παιδιά και 7 εγγόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή