Στη Γερμανία, μετά την «Αριστερά», η «Δεξιά»

Στη Γερμανία, μετά την «Αριστερά», η «Δεξιά»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η Δεξιά» ονομάζεται το νέο ακροδεξιό κόμμα που σχηματίστηκε στη Γερμανία και το οποίο φιλοδοξεί να διεμβολίσει το εκλογικό ακροατήριο του NPD. Πρόκειται για έναν σχηματισμό που δημιουργήθηκε από τον γνωστό νεοναζί Κρίστιαν Βορχ, 56 ετών, ο οποίος μέχρι πρότινος απέρριπτε την ιδέα συγκρότησης πολιτικού κόμματος και προτιμούσε τη λειτουργία χαλαρών «ελεύθερων αδελφοτήτων».

Οπως αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Βορχ θεωρείται ώς τώρα άνθρωπος της δράσης και πολέμιος του κοινοβουλευτισμού. Συνήθιζε να διοργανώνει βίαιες πορείες και έφτανε μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Το NPD, το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το αντιμετώπιζε με καχυποψία και κριτική διάθεση γιατί απεχθανόταν την έννοια της ταυτότητας μέλους και του καταστατικού λειτουργίας στα κόμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προσωπική του σελίδα στο Ιντερνετ αναγράφεται κατηγορηματικά πως «το κίνημα δεν έχει ανάγκη από κόμματα».

Κατά το Spiegel, ωστόσο, ο Βορχ φαίνεται πως άλλαξε άποψη, καθώς αποφάσισε να εμπλακεί ο ίδιος στη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού. Ο Γερμανός ακροδεξιός προχώρησε στην ίδρυση της «Δεξιάς» και ανέλαβε την ηγεσία της σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επί μακρόν, λέει, πως περίμενε τη συγκρότηση ενός κόμματος, που θα τον έβρισκε σύμφωνο. «Πλέον ήρθε η στιγμή που δεν μου απομένει κάτι άλλο παρά να το ιδρύσω μόνος μου», προσθέτει. Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, η ίδρυση πραγματοποιήθηκε σιωπηρά την περασμένη άνοιξη στο Αμβούργο, όπου διεξήχθη η πρώτη κομματική συνεδρίαση «σε κλειστό κύκλο». Στο πλευρό του Βορχ βρέθηκαν δύο πρώην μέλη της ηγεσίας του DVU, ενός άλλου ακροδεξιού κόμματος, που συγχωνεύθηκε πέρυσι με το NPD, παρά τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών του. Οι δυσαρεστημένοι αυτοί αξιωματούχοι του DVU βρήκαν κομματική στέγη στο νέο κόμμα. Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται άλλωστε πως η Δεξιά συγκροτείται πάνω στα συντρίμμια του DVU, ενώ πολλά σημεία του προγράμματος έχουν υιοθετηθεί ατόφια.

Εκ πρώτης όψεως αποφεύγονται οι ευθείες ακροδεξιές αναφορές, ενώ ηθελημένη είναι η ονομαστική αναλογία με το κόμμα της «Αριστεράς». «Αφού υπάρχει Αριστερά, θα πρέπει να υπάρξει και μία Δεξιά», εξηγεί ο Βορχ. Πάντως, αν ψάξει κανείς στο πρόγραμμα, υπάρχει αναφορά στην «προάσπιση της γερμανικής ταυτότητας», την «άρση οιασδήποτε ανοχής προς τους ξένους» και την «προστασία του λαού από επιθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή