Κάρλο Ραμπάλντι, ο μάγος των εφέ στο σινεμά

Κάρλο Ραμπάλντι, ο μάγος των εφέ στο σινεμά

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κάρλο Ραμπάλντι, υπεύθυνος για τη δημιουργία των εντυπωσιακών εφέ σε πολυάριθμες χολιγουντιανές υπερπαραγωγές, όπως τα «Ε.Τ.» (1982), «Alien» (1979) και «Κινγκ Κονγκ» (1970), για τα οποία είχε βραβευτεί από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Γεννημένος στην επαρχία της Φεράρα της Ιταλίας, έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο του σινεμά το 1956, όταν του ζητήθηκε να σχεδιάσει έναν πελώριο δράκο για τις ανάγκες μιας χαμηλού κόστους ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Σύντομα εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου συνεργάστηκε κυρίως με σκηνοθέτες ιταλικών ταινιών τρόμου, ενώ μερικά χρόνια αργότερα γνώρισε τον παραγωγό Dino De Laurentiis, ο οποίος τον πήρε στο Χόλιγουντ για να δουλέψει στα ειδικά εφέ του «Κινγκ Κονγκ». Ακολούθησαν πολλές ακόμα μεγάλες συνεργασίες, όπως με τον Αντι Γουόρχολ στα φιλμ «Σάρκα για τον Φρανκενστάιν» και το «Αίμα για το Δράκουλα», με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ για τον χαριτωμένο εξωγήινο «E.T.» και με τον Ρίντλεϊ Σκοτ για τη δημιουργία του «Alien», την τρομακτική μορφή του οποίου εμπνεύστηκε από τα έργα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη Χανς Ρούντολφ Γκίγκερ.

Η άποψη του Ραμπάλντι για τα σύγχρονα ψηφιακά εφέ ήταν πως στοιχίζουν οκτώ φορές πιο ακριβά από τις παλαιότερες τεχνικές και παράλληλα «αφαιρούν το μυστήριο, σαν ένας μάγος που έχει αποκαλύψει όλα τα κόλπα του». Η τελευταία του δουλειά ήταν στην ταινία «Primal Rage», που σκηνοθέτησε ο γιος του, Βιτόριο Ραμπάλντι, το 1988.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή