Αλλοδαποί το 65% των κρατουμένων

Αλλοδαποί το 65% των κρατουμένων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλοδαποί, οι περισσότεροι λαθρομετανάστες προερχόμενοι κυρίως από την Αλβανία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ, αποτελούν την πλειονότητα των εγκλείστων στα συνολικά έξι σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τα οποία ασφυκτιούν έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τους συνολικά 12.479 κρατουμένους, ποσοστό 65%, δηλαδή 7.900, είναι αλλοδαποί, ενώ εξ αυτών 4.000 είναι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στη φυλακή κυρίως για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα.

Μεταξύ των αλλοδαπών κρατουμένων -υποδίκων ή καταδικασθέντων- τα «πρωτεία» έχουν οι Αλβανοί (2.224), οι Πακιστανοί (407), Παλαιστίνιοι (401), Ιρακινοί (398), Ρουμάνοι (397), και έπονται οι Βούλγαροι (362), οι Τούρκοι (336), οι Αφγανοί (316), Γεωργιανοί (285) και Ιρανοί (70). Συνολικά, σχεδόν το 1/3 των κρατουμένων, περίπου 4.136, κατηγορείται για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ 1.000 εξ αυτών αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές ποινές. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί προβληματίζει έντονα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αντικατοπτρίζει εν πολλοίς και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας. Συν τοις άλλοις, εντείνεται το ζήτημα της υπερπληθώρας κρατουμένων στις φυλακές, δεδομένου ότι συνολικά τα έξι σωφρονιστικά καταστήματα που λειτουργούν έχουν δυναμικότητα 9.300 θέσεων, ενώ φιλοξενούν 12.479.

Αν και η αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν πάντα «ψηλά στη λίστα» προτεραιοτήτων της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, το φαινόμενο εντείνεται αντί να εξομαλύνεται. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, η εξήγηση βρίσκεται στην κατακόρυφη άνοδο των προφυλακίσεων, η οποία οφείλεται αφενός στην αύξηση της εγκληματικότητας και αφετέρου στο ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δυνατότητα καταβολής εγγυοδοσίας. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο διατάσσονταν 15-20 προφυλακίσεις την ημέρα, τον Μάιο έφτασαν τις 50, ενώ τον περασμένο μήνα άγγιξαν τις 70 ημερησίως!

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών εντάσσεται σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι φυλακές Χανίων, χωρητικότητας 600 ατόμων. Περαιτέρω, προβλέπεται αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινών, ενώ είναι έτοιμα τα νομοσχέδια που αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών και την αποφυλάκιση μικροπαραβατών. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 750 ελαφροποινίτες, ενώ για όσους εκτίουν πλημμεληματικές ποινές μέχρι πέντε έτη, προβλέπεται ότι μπορούν από την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού τους να κρατηθούν σε αγροτικές φυλακές. Εως πρότινος προβλεπόταν ότι ο κατάδικος θα έπρεπε να έχει εκτίσει το 1/10 της ποινής για να γίνει η μεταφορά. Με την εφαρμογή της ρύθμισης εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν περίπου 400 κρατούμενοι σε αγροτικές φυλακές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή