Οι βουλευτές που διαπράττουν κακούργημα θα συλλαμβάνονται

Οι βουλευτές που διαπράττουν κακούργημα θα συλλαμβάνονται

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε λύνει τα χέρια στις αστυνομικές αρχές για τη σύλληψη επ’ αυτοφώρω βουλευτών που διαπράττουν κακουργήματα. Στις περιπτώσεις δε, διάπραξης ποινικών αδικημάτων, πλημμεληματικού χαρακτήρα (όπως αυτό της αντιποίησης αρχής), τα αστυνομικά όργανα, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, προτρέπονται να παρεμποδίζουν τους βουλευτές να προβούν σε τέτοιες πράξεις, με τον τρόπο που θα το έκαναν έναντι απλών πολιτών.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες, με αφορμή τη συμμετοχή βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε επεισόδια και βιαιοπραγίες κατά μεταναστών, ενημερώνει τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές ότι επιτρέπεται να συλλαμβάνονται βουλευτές που έχουν διαπράξει κακούργημα, χωρίς να είναι αναγκαία η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας. Για τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος θα διενεργείται αμέσως ανάκριση, που είναι απαραίτητη για τη βεβαίωση των εγκλημάτων. Εξαιρούνται μόνον όσες ανακριτικές πράξεις θίγουν το πρόσωπο του βουλευτή (π.χ. σωματική έρευνα ή απαίτηση εξηγήσεων). Ωστόσο, προκειμένου να κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον τους, είναι απαραίτητη η άδεια της Βουλής.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι αυτά τα αποτρεπτικά μέτρα δεν περιλαμβάνουν τον περιορισμό της ελευθερίας του βουλευτή και, επομένως, δεν έχουν να κάνουν με σύλληψη, φυλάκιση ή δίωξη «κατά την έννοια του άρθρου 62 του Συντάγματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή