Ο Jo Nesbo μας συστήνει τον διάσημο επιθεωρητή του, Χάρι Χόλε

Ο Jo Nesbo μας συστήνει τον διάσημο επιθεωρητή του, Χάρι Χόλε

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Jo Nesbo, ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, εδώ και χρόνια επισκέπτεται κάθε φθινόπωρο το νησί της Καλύμνου για ξεκούραση και αναψυχή. Φέτος, κάνει μια στάση στην Αθήνα για να συναντήσει το ελληνικό αναγνωστικό του κοινό, που δεν είναι καθόλου μικρό. Η εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με τη νορβηγική πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Goethe Institut (Ομήρου 14-16, Αθήνα), όπου ο συγγραφέας θα μιλήσει για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του Χάρι Χόλε (που ο Μάρτιν Σκορσέζε έχει αναλάβει τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη).

Αγαπημένος cult τύπος

Ο Χάρι Χόλε είναι ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας με εμμονές, μανίες και πάθη. Συναισθηματικός, ενοχικός και με μια κλίση/αδυναμία στο ποτό -συχνάζει σε μπαρ του Οσλο όπου μπορείς να πιεις μπίρα για πρωινό χωρίς να σε κοιτούν περίεργα-, ο ήρωας του Τζο Νέσμπο είναι πλέον ένας αγαπημένος cult χαρακτήρας, ένας μοναχικός τύπος που ασυμβίβαστα αναζητεί τη λύση του αινίγματος με οποιοδήποτε κόστος. Τόπος το Οσλο της Νορβηγίας, φαινομενικά μια καλά οχυρωμένη από κάθε αμαρτία πόλη, που όμως καραδοκούν η διαφθορά, ο ρατσισμός, οι κοινωνικές διαφορές, το λαθρεμπόριο όπλων, οι δολοφονικές απόπειρες εναντίων πολιτικών, τα κατάλοιπα του Δευτέρου Παγκοσμίου από μια χώρα διχασμένη, οι επικίνδυνοι εγκληματίες, τα ναρκωτικά. Τα εγκλήματα μοιάζουν οργανωμένα στην εντέλεια, τα φαινόμενα απατούν (;), τα πραγματικά αίτια είναι δυσδιάκριτα και η νορβηγική αστυνομία, ένα σώμα που παρουσιάζεται άψογα εκπαιδευμένο, οργανωμένο και εξοπλισμένο, καλείται προς εξιχνίαση των γεγονότων. Και μπορεί για εμάς τους Ελληνες αναγνώστες, η ελληνική πραγματικότητα μας κάνει να φανταζόμαστε μια αστυνομία δυσκίνητη που βραδυπορεί υπό το πέπλο του δημοσιοϋπαλληλισμού -κάτι που εύστοχα αποδόθηκε από τον Πέτρο Μάρκαρη, όταν ο αστυνόμος Χαρίτος έχει μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία, την ολιγωρία των συναδέλφων του και τους κινδύνους για νέο καρδιακό επεισόδιο-, ο κόσμος του Τζο Νέσμπο που περιβάλλει τον Χάρι Χόλε είναι ένας κόσμος γεμάτος κινδύνους, όπου οι κακοί είναι ικανοί για όλα και οι καλοί για ακόμα περισσότερα. Οι υπερβολές υπάρχουν, οι «χολιγουντιανές» σκηνές δεν λείπουν, όμως είναι με τέτοιο τρόπο δοσμένες, που δεν ξεφεύγουν από τα όρια του ρεαλισμού.

Βασικό στοιχείο η μουσική

Στα βιβλία του συναντάς τη μουσική. Ο Χάρι Χόλε είναι παλιοροκάς (προπονείται στο γυμναστήριο με μια ξεβαμμένη μπλούζα των Joy Division, δείγμα ότι έχει καιρό να ασχοληθεί με τα νέα μουσικά δρώμενα), και ο ίδιος ο Νέσμπο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Di Derre. Διαβάζοντας ακούγονται οι Kings of Leon και η funky φωνή του Prince προμηνύει την είσοδο του κακού (όπως τα βιολιά στα «Σαγόνια του καρχαρία»). Σαν σε soundtrack κινηματογραφικής ταινίας. Ακόμη και η γραφή είναι σχεδόν κινηματογραφική, γεμάτη εικόνες και σασπένς. Η αγωνία υπάρχει μέχρι την τελευταία σελίδα. Το ατελείωτο παιχνίδι με τον αναγνώστη. Αλλη αλήθεια γνωρίζει ο Χάρι Χόλε, άλλη ο αναγνώστης και τη μόνη αλήθεια ο Τζο Νέσμπο. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Εως το τέλος. Και την αίσθηση ότι αυτός ο πεισματάρης και παράξενος ήρωας σου λείπει όταν κλείσεις το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή