Ατζέντα

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ

«Ξέσπασμα οργής» στη Στέγη

Οκτώ χορευτές από πέντε διαφορετικές χώρες συμπράττουν με την ομάδα RootlessRoot στην εκρηκτική παράσταση «Kireru» -στα ιαπωνικά σημαίνει «ξέσπασμα οργής»-, η οποία θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε σκηνές της Ευρώπης. Τη χορογραφία υπογράφουν οι RootlessRoot (Jozef Frucek και Λίντα Καπετανέα) και τα πρωτότυπα σκηνικά ο Πάρις Μέξης, ενώ η μουσική είναι του συνθέτη, μουσικού και παραγωγού John Parish, ο οποίος την ερμηνεύει ζωντανά μαζί με το συγκρότημά του. Από την Τετάρτη 17 έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους χορογράφους αμέσως μετά την παράσταση. Εισιτήρια προπωλούνται στην ιστοσελίδα www.sgt.gr.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τα σύννεφα, τα όρη και ο ορίζοντας

Με μια ποιητική γραφή, η φωτογράφος Βιργινία Φιλιππούση παρουσιάζει μία ενότητα έργων στην Πάτρα («Περί Τεχνών», Κανακάρη 65, έως 24/10), αποκαλύπτοντας δραματικούς ουρανούς και «κυματισμούς» ορέων. Εμπνευση αποτέλεσε ένα σχέδιο με μολύβι που είχε κάνει ο Le Corbusier όταν πριν από έναν αιώνα είχε περάσει από την Αχαΐα και είχε αντικρίσει τα βουνά της ακτής της Αιτωλοακαρνανίας με τους όγκους της Βαράσοβας και της Παλιοβούνας στον ορίζοντα (όπως σημειώνει ο συντηρητής και μουσειολόγος Ξενοφών Παπαευθυμίου). Η Βιργινία Φιλιππούση έρχεται τώρα να πιάσει την άκρη του νήματος και να σταθεί εκ νέου απέναντι σε αυτή την τοποθεσία που «πότε πλημμυρίζει από διονυσιακό φως και πότε πλήττεται από μαύρες καταιγίδες» (Le Corbusier). Οι φωτογραφίες της αναβλύζουν δύναμη και οδηγούν σε συγκίνηση καθώς μεταγράφει το φως και τους όγκους σε νέες εικαστικές συνθέσεις, στα όρια του ρεαλισμού και της ουτοπίας. Το «Wandering», όπως τιτλοφορείται η έκθεση της Βιργινίας Φιλιππούση, είναι ένας αναπάντεχος συνδυασμός μεταφυσικής έκστασης και πηγαίου ρεαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Ορφέας στον Αδη» στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά φέτος από τη Νέα Σκηνή. Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο Ορφέας στον Αδη» σε σκηνοθεσία της Αυστριακής Barbara Weber, διευθύντριας του θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης.

Σε μια μικρή πόλη στον Νότο της Αμερικής τίποτα δεν αλλάζει μέχρι που εμφανίζεται ένας γοητευτικός περιπλανώμενος μουσικός και γνωρίζει τη Λέιντι, μια παθιασμένη γυναίκα, εγκλωβισμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Ενα έργο που ανατέμνει τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές δομές της κοινωνίας, οι οποίες διαμορφώνουν προσωπικά πεπρωμένα.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τη μουσική ο Αγγελος Τριανταφύλλου. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Μισέλ Βάλλεϋ, Γιώργος Κοτανίδης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θέμις Μπαζάκα, Αλκηστις Πουλοπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Αγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Πρεμιέρα τη Δευτέρα 15/10 του έργου του Σάμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου 14 στην Πλάκα. Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης.

– Εκδήλωση με θέμα «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ηπείρου και του λοιπού ελλαδικού χώρου» φιλοξενείται την ερχόμενη Τετάρτη 17/10 στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4). Στις 6 μ.μ.

– Δεύτερη παράσταση του έργου «Σωκράτης τώρα», αύριο Κυριακή 14/10 στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, με τον Γιάννη Σιμωνίδη.

– Από σήμερα και κάθε Σάββατο συνεχίζονται για όγδοη χρονιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παραστατική αφήγηση παραμυθιών στον πολυχώρο της «Αγκυρας» (Σόλωνος 124 και Εμμανουήλ Μπενάκη). Τηλ. 210-38.37.540.

– Η ομάδα Amour-Amour παρουσιάζει για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο που είναι εμπνευσμένο από τη Μάτση Χατζηλαζάρου με τίτλο «Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε». Στις 15, 16, 22 και 23 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ.

– Η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Βερούτσου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17/10 στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο» (Ιπποκρατους 118) στις 8 μ.μ.

– Επαναλαμβάνεται την Τρίτη 16/10 στο θέατρο «Πορεία» και μόνο για 18 παραστάσεις το έργο «Λήθη 2» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, με πρωταγωνίστρια την Εκάβη Ντούμα. Κάθε Τρίτη στις 9 μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 7 μ.μ. μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

ΟΠΕΡΑ

Οπερα

Ξεκινάει σήμερα η δεύτερη σεζόν του προγράμματος «The Met: Live in HD», με τη μετάδοση της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα» από τη Metropolitan Opera, που θα μεταδοθεί από το Μέγαρο Μουσικής και τις αίθουσες του δικτύου προβολής του προγράμματος (www.metingreece.com).

ΜΠΑΛΕΤΟ

Λίμνη των Κύκνων

Ενα αγαπημένο έργο σήμερα, στις 5 μ.μ. και στις 9 μ.μ., στο θέατρο «Παλλάς» και αύριο, τις ίδιες ακριβώς ώρες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Η Λίμνη των Κύκνων» από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας ζωντανεύει στην κλασική πλέον χορογραφία Πετιπά – Ιβάνοφ.

Τι να γνωρίζετε πριν πάτε, αν δεν το γνωρίζετε ήδη; Πως ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Πως τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν παράδοση στο κλασικό μπαλέτο. Και φυσικά, πως οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 20 έως 60 ευρώ. Μην ξεχάσετε τα χαρτομάντιλα…

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οld Αge

Σαν να ξεθάφτηκαν από ένα συρτάρι εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου μιας άλλης εποχής, τα σχέδια του 45χρονου Βρετανού καλλιτέχνη Steven C. Harvey παρουσιάζουν όψεις του γήρατος. Παρά τη φαινομενική, συχνά γκροτέσκ σκληρότητα, τα σχέδια του Χάρβεϊ αποκαλύπτουν ευαισθησία και ομορφιά που παραπέμπει στον 17ο αιώνα. Τα έργα παρουσιάζονται έως 27/10 στην Elika Gallery της οδού Ομήρου 27 (τηλ. 210 3618045).

ΒΙΒΛΙΟ

Επίλεκτα γράμματα

Ενας ογκώδης τόμος που περιέχει την αλληλογραφία του πλέον μεταφρασμένου Ελληνα συγγραφέα, του Νίκου Καζαντζάκη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Princeton University Press. Συγγραφέας του ο μελετητής του Καζαντζάκη, καθηγητής Peter Bien και τίτλος της έκδοσης «Επίλεκτα γράμματα του Νίκου Καζαντζάκη». Ο τόμος παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 15/10, στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσουν ο Peter Bien, ο ομότιμος καθηγητής Σ. Ν. Φιλιππίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, Δημήτρης Γουνελάς. Συντονίζει η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Κόνστανς Ταγκοπούλου. Οι ομιλίες θα γίνουν στα ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία στη Στέγη

Το συγκρότημα Ergon Ensemble εμφανίζεται απόψε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (9 μ.μ.) σε μια συναυλία με τίτλο «Balkan». Το πρόγραμμα σε συνέχεια της αναζήτησης της ομάδας, εξερευνά τον πλούτο της σύγχρονης κουλτούρας των Βαλκανίων. Θα ακούσουμε έργα του Μιχάλη Αδάμη, του Thomas Simaku (Αλβανία) των Diona Rotaru (Ρουμανία), Kamran Ince (Τουρκία) και Derek Bermel (ΗΠΑ). Την ορχήστρα διευθύνει ο Βασίλης Τσιατσιάνης. Πριν από τη συναυλία (7.30 μ.μ.) θα γίνει παρουσίαση των έργων από τους συνθέτες. Λ. Συγγρού 107-109.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή