Ηλεκτρονικός σύμβουλος γιατρών

Ηλεκτρονικός σύμβουλος γιατρών

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο χρόνια, περίπου, από σήμερα, οι Ελληνες γιατροί δεν θα χρειάζεται πλέον να βασίζονται αποκλειστικά στις γνώσεις και στην εμπειρία τους για να επιλέξουν τα κατάλληλα φάρμακα για τους ασθενείς που παρακολουθούν. Κι αυτό γιατί θα μπορούν να αξιοποιήσουν μία πρωτοποριακή ιντερνετική πλατφόρμα, η οποία θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «έξυπνου» συμβούλου, προτείνοντάς τους κάθε φορά τις κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές.

Η πλατφόρμα, που ονομάζεται «Πανάκεια», αναπτύσσεται από την εταιρεία Ergobyte A.E. στη Θεσσαλονίκη και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο βρίσκεται επίσης στη συμπρωτεύουσα. Το ερευνητικό έργο για τη δημιουργία της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το έργο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και θα διαρκέσει δύο χρόνια, ώστε η «Πανάκεια» να είναι πλήρως έτοιμη όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο. Πώς θα χρησιμοποιεί τότε την πλατφόρμα ένας γιατρός; «Το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να πληκτρολογήσει ορισμένα στοιχεία για τον ασθενή, όπως μια σύντομη περιγραφή της νόσου, το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία, το φύλο και το βάρος», απαντά στην «Κ» ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Εrgobyte.

Η πλατφόρμα στη συνέχεια θα επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία, για να εμφανίσει στην οθόνη τις προτεινόμενες φαρμακευτικές θεραπείες. «Σκοπός της «Πανάκειας» δεν θα είναι φυσικά να υποκαταστήσει τον γιατρό, αλλά να τον συμβουλεύσει για τις λύσεις που είναι κατάλληλες για τον συγκεκριμένο άρρωστο», επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης. Αυτό σημαίνει πως οι θεραπείες που θα συστήνει θα συνοδεύονται από όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στην απόφασή του.

Ετσι, για τις προτεινόμενες αγωγές θα αναγράφονται η δραστική ουσία, οι πιο σημαντικές βιβλιογραφικές αναφορές σε αυτήν, η εμπορική ονομασία των φαρμάκων που την περιέχουν, ο τρόπος χορήγησης, η τιμή των σκευασμάτων, ενώ η πλατφόρμα θα συστήνει ακόμη και την κατάλληλη δοσολογία. «Κάθε αγωγή θα περιγράφεται τόσο αναλυτικά που, αν την επιλέξει ο γιατρός για να τη συνταγογραφήσει, το μόνο που θα χρειάζεται είναι να την εκτυπώσει και να την υπογράψει», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εrgobyte.

Χάρις στην «Πανάκεια», μέσα σε δευτερόλεπτα οι γιατροί θα έχουν έναν πλήρη κατάλογο με τις διαθέσιμες θεραπείες για τον ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχουν γι’ αυτό στη βιβλιογραφία ή, ακόμη χειρότερα, να στηρίζονται μόνο στη μνήμη τους. Επομένως, η πλατφόρμα θα βοηθήσει να περιοριστούν δραστικά τα λάθη στη συνταγογράφηση. Επίσης, στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν χρόνια νοσήματα, θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να τους δοθεί για μια νέα ασθένεια που θα εμφανίσουν κάποια αγωγή η οποία αντενδείκνυται στις υπόλοιπες παθήσεις τους ή στα φάρμακα που ήδη παίρνουν. «Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως το 10% των θανάτων των ηλικιωμένων σχετίζεται με τον κακό συνδυασμό φαρμάκων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης.

Με βοηθό τον «Γαληνό»

Βέβαια, για να λειτουργήσει η πλατφόρμα, θα πρέπει να «γνωρίζει» ποια σκευάσματα και με ποιες δραστικές ουσίες κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιεί τον «Γαληνό», τη βάση δεδομένων που έχει «ανεβάσει» στο Ιντερνετ εδώ και περίπου δύο χρόνια η Ergobyte, πάλι σε συνεργασία με το ΙΠΤΗΛ, και η οποία είναι ένας ηλεκτρονικός φαρμακευτικός οδηγός που επικαιροποιείται συνεχώς, για να περιέχει όλα τα στοιχεία για τα φάρμακα στην Ελλάδα, ανά δραστική ουσία και εμπορική ονομασία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «εκτός από το ότι είναι μία πλήρης on-line βάση δεδομένων, η καινοτομία του «Γαληνού» είναι πως δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να ελέγξει πώς αλληλεπιδρούν δύο δραστικές ουσίες ή εμπορικά σκευάσματα». Κάτι που εξηγεί γιατί ο φαρμακευτικός οδηγός δέχεται 10.000 επισκέψεις σε ημερήσια βάση, προσφέροντας πολλές από τις λειτουργίες του δωρεάν.

«Η «Πανάκεια» είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα, αφού μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης θα συνδυάζει τα δεδομένα του «Γαληνού» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ασθενή, για να προτείνει θεραπείες», λέει ο κ. Νικολαΐδης. Η πλατφόρμα θα είναι όμως «ευφυής» και για έναν δεύτερο λόγο, αφού θα «καταλαβαίνει» ελληνικά, με την έννοια ότι θα μπορεί να συμπεραίνει ποιες ασθένειες εννοούν οι γιατροί, ανεξάρτητα από τις φράσεις που χρησιμοποιούν για να τις περιγράψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή