Συνέδριο στη Γερμανία για την κρίση στην Ελλάδα

Συνέδριο στη Γερμανία για την κρίση στην Ελλάδα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά και στην ελληνική κοινωνία εξέτασε συνέδριο που διοργάνωσε η Ενωση Ελλήνων Επιστημόνων Φρανκφούρτης. Μιλώντας στο συνέδριο, ο δρ Λουτς Ρέτιγκ, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Φρανκφούρτης και πρόεδρος της Morgan Stanley Γερμανίας, τόνισε πως η κρίση του ευρώ ήταν αναπόφευκτη. Χαρακτήρισε την Ελλάδα τον «άτυχο της κρίσης», επειδή ήταν το πρώτο κράτος στο οποίο αυτή εκδηλώθηκε. Ο δρ Ρέτιγκ εκτίμησε ότι -παρά τις δυσκολίες- το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο δρ Κριστόφ Σάλαστ, καθηγητής στο Frankfurt School of Finance & Management, περιέγραψε την εξέλιξη της κρίσης από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα και στηλίτευσε την καθυστερημένη δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Η απουσία αλληλεγγύης έδωσε τη λαβή στους κερδοσκόπους να κάνουν παιχνίδια στις πλάτες της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης γενικότερα». Ο κ. Σάλαστ επέκρινε την πίεση που άσκησαν Γερμανία και Γαλλία προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Κλείνοντας, σημείωσε πως η πολιτική της σκληρής λιτότητας δεν βοηθάει τα κράτη του Νότου και απαιτείται ένα σχέδιο ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ προσπάθησε να καταρρίψει τα στερεότυπα για την Ελλάδα όπως έχουν διαμορφωθεί στη Γερμανία.

Ο δρ Αλέξανδρος Κρητικός, καθηγητής και διευθυντής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνας της Οικονομίας στο Βερολίνο, πρότεινε την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω της διοχέτευσης πόρων για επενδύσεις σε τομείς όπως η πανεπιστημιακή έρευνα. Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η έρευνα στην Ελλάδα να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο όταν μερικοί από τους πιο διαπρεπείς ερευνητές σε διάσημα ινστιτούτα του κόσμου είναι Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή