Κλειστά τα μισά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού

Κλειστά τα μισά χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σύνδρομο» των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει χτυπήσει και τα χειρουργεία του ΕΣΥ, καθώς άρτια εξοπλισμένα χειρουργικά τραπέζια παραμένουν ανενεργά λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να διευρύνονται διαρκώς οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις σε προγραμματισμένα περιστατικά. Το SOS που εκπέμπουν ειδικοί γιατροί καθιστά επιτακτική την ανάγκη να «κλειδώσει» το σχέδιο συνενώσεων κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων έως το τέλος του έτους.

Ενδεικτική του προβλήματος είναι η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου από τα 14 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν πέντε έως επτά. «Τώρα λειτουργούν επτά», ανέφερε στην «Κ» την περασμένη Τετάρτη ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, καθηγητής κ. Χρήστος Λιάπης, «όμως από τη Δευτέρα (σ. σ.: αύριο) με έχουν πληροφορήσει ότι θα μειωθούν πάλι οι αίθουσες. Στα ενεργά χειρουργικά τραπέζια του «Αττικόν» πραγματοποιούνται καθημερινά 25-30 επεμβάσεις, αριθμός που θα μπορούσε να ήταν υπερδιπλάσιος. Αντίθετα, σήμερα υπάρχουν λίστες αναμονής και είναι ενδεικτικό ότι η Ορθοπεδική Κλινική την περασμένη Τετάρτη είχε 30 ασθενείς με κάταγμα σε αναμονή για χειρουργείο. Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, για το «Αττικόν» το πρόβλημα αφορά κυρίως στην έλλειψη αναισθησιολόγων. Στις χειρουργικές αίθουσες απασχολούνται 5-6 αναισθησιολόγοι, ενώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν «φύγει», είτε λόγω λήξης συμβάσεων είτε σε μακροχρόνιες άδειες έξι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι. «Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν δυνατότητες από πλευράς υποδομών. Το Αττικόν δεν είναι έτσι. Εχει υποδομές, όμως λείπει το έμψυχο δυναμικό». Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν κλειστές δύο νοσηλευτικές πτέρυγες του νοσοκομείου. «Προχθές στην εφημερία είχαμε 70 ράντζα. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ράντζα και παράλληλα κλειστές πτέρυγες», τονίζει ο κ. Λιάπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, λύση θα ήταν η ενίσχυση του «Αττικόν» με μετακίνηση προσωπικού από άλλα νοσοκομεία που δεν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και η αναδιοργάνωση της εφημερίας του νοσοκομείου, με την ενεργοποίηση και δεύτερου νοσοκομείου την ίδια ημέρα εφημερίας.

Τρεις μήνες αναμονή

«Χρόνιο» είναι το πρόβλημα και για το Κρατικό Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας στο οποίο ένα στα δύο χειρουργικά τραπέζια δεν λειτουργεί. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας κ. Πάνος Παπανικολάου, «εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν μόλις έξι από τα 12 χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να αυξάνεται πολύ η αναμονή σε προγραμματισμένα χειρουργεία -σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τους τρεις μήνες-, αφ’ ετέρου οι συνθήκες αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών να μην είναι αυτές που θα θέλαμε».

Με δεδομένο το «πάγωμα» των προσλήψεων, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να επιλύσει το πρόβλημα με συνενώσεις τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων. Το πρώτο βήμα έγινε με την κατάργηση του 1ου και του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ και τη μεταφορά των κλινικών τους στα νοσοκομεία «Αγία Ολγα», Σισμανόγλειο και «Αγιοι Ανάργυροι».

Ειδικά για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, η μεταφορά των κλινικών -Καρδιολογική, Παθολογική, Ουρολογική, Ορθοπεδική, Θωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική- που αναμένεται εντός των ημερών να ολοκληρωθεί θα έχει αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι ενεργές κλίνες του νοσοκομείου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του κ. Δήμος Μπαρτσώκας, το νοσοκομείο διαθέτει 350 κλίνες, σήμερα λειτουργούν οι 150, με πληρότητα 85% και με τις νέες κλινικές θα λειτουργήσουν άλλες 150. Σύντομα θα ενταχθεί σε καθεστώς γενικής εφημερίας, αφού θα μπορεί να εξυπηρετεί όχι μόνον ογκολογικά, αλλά και γενικά περιστατικά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει τις εισηγήσεις των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών για τις προτεινόμενες συνενώσεις και τις παρεμβάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο γραφείο του υπουργού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου βρίσκονται οι προτάσεις της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, ενώ προχωρημένες συζητήσεις έχουν γίνει με την 1η ΥΠΕ Αττικής και την 7η Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή