Οι διασπάσεις και οι επανενώσεις

Οι διασπάσεις και οι επανενώσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είναι ξένη στις διασπάσεις και τις επανενώσεις, επιχειρώντας τώρα να ολοκληρώσει τον τρίτο τέτοιο κύκλο.

Η πρώτη διάσπαση έγινε για τοπικιστικούς λόγους το 1947, όταν οι ομάδες της Αμμοχώστου και της Λάρνακας κατηγόρησαν την ομοσπονδία ότι μεροληπτούσε υπέρ των συλλόγων της Λευκωσίας και ίδρυσαν αντίπαλη ομοσπονδία, πριν επιστρέψουν στην ΚΟΠ το 1948. Την ίδια χρονιά, όμως, δημιουργήθηκαν σύλλογοι όπως η Ομόνοια, η Νέα Σαλαμίνα και άλλες που εκπροσωπώντας αριστερούς αθλητές και με αφορμή τον ελληνικό εμφύλιο ίδρυσαν δική τους ομοσπονδία. Η ένταξή τους στην ΚΟΠ έγινε πέντε χρόνια μετά.

Η τρίτη διάσπαση, η πληγή που επιχειρείται τώρα να κλείσει, άρχισε το 1954 και ολοκληρώθηκε επισήμως την επόμενη χρονιά, με την απόσυρση των τουρκοκυπριακών ομάδων. Με τουρκική εντολή αποσύρθηκε το 1954 από τις διοργανώσεις της ΚΟΠ η κάτοχος του Κυπέλλου Κύπρου Τσετίν Καγιά, όπως και όλες οι άλλες τουρκοκυπριακές ομάδες.

Η ΚΟΠ επιβεβαίωσε επισήμως την αναστολή της συμμετοχής των τουρκοκυπριακών ομάδων στα πρωταθλήματά της τον Οκτώβριο του 1955, κι ενώ είχε ήδη αρχίσει ο ένοπλος αγώνας των Κυπρίων για την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Η ΚΟΠ επικαλέστηκε τότε λόγους ασφαλείας, λέγοντας ότι σοβούσε κίνδυνος επεισοδίων στα γήπεδα, δεδομένου του ότι η βρετανική αποικιοκρατία είχε προσεταιριστεί τους Τουρκοκυπρίους στην προσπάθειά της να καταστείλει τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων.

Η εισβολή των Τούρκων το 1974 βρήκε ήδη διαιρεμένο από 20ετίας το κυπριακό ποδόσφαιρο, με τους Τουρκοκυπρίους να κάνουν το δικό τους πρωτάθλημα σε διεθνή απομόνωση.

Ωστόσο, όταν ο ιδρυτής του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα, Ραούφ Ντενκτάς, άνοιξε τα οδοφράγματα στην Πράσινη Γραμμή το 2003 με σκοπούς πολιτικούς και εμπορικούς, ελπίζοντας να ελαττώσει την απομόνωση του κατοχικού του καθεστώτος, η επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σημείωσε ουσιαστική βελτίωση, με το ποδόσφαιρο να μην αποτελεί εξαίρεση.

Το 2005 διοργανώθηκε φιλικός αγώνας της Νέας Σαλαμίνας, ελληνοκυπριακής ομάδας της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με την τουρκοκυπριακή Γενί Τζαμί στη Λάρνακα, φέρνοντας αντιμέτωπες ομάδες από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια.

Σημείο αναφοράς στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών ποδοσφαιρικών σχέσεων στην Κύπρο είναι και ο επίσημος αγώνας για το Γιουρόπα Λιγκ μεταξύ της ΑΕ Λεμεσού και της Φενέρμπαχτσε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο, που παρά τους φόβους για επεισόδια χαρακτηρίστηκε από την άψογη συνύπαρξη των Ελληνοκυπρίων οπαδών της πρωταθλήτριας Κύπρου και των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων φίλων της Φενέρ στο γήπεδο ΓΣΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή