Αποχώρησε η Qatari Diar από τον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ελληνικού

Αποχώρησε η Qatari Diar από τον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ελληνικού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός συναγωνισμού στη διεκδίκηση του Ελληνικού τέθηκε χθες το Κατάρ. Τα τεύχη δημοπράτησης που διέθεσε στους ενδιαφερόμενους την περασμένη εβδομάδα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), παρελήφθησαν μόνον από τους τρεις ενδιαφερομένους, αντί τέσσερις που είχε εξουσιοδοτήσει το Ταμείο να συμμετάσχουν στην β΄ -και τελική- φάση του διαγωνισμού.

Οι τρεις επομένως που συνεχίζουν στη διεκδίκηση του Ελληνικού είναι η ισραηλινών συμφερόντων Elbit CochiIsland Ltd, η Lamda Development SA του ομίλου Λάτση και η βρετανικών συμφερόντων Londo& Regional Ρroperties.

Με βάση τα τεύχη δημοπράτησης, οι τρεις που συνεχίζουν στην «κούρσα» της διεκδίκησης του Ελληνικού θα πρέπει να υποβάλουν το επιχειρησιακό σχέδιο της αξιοποίησης του Ελληνικού, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η εταιρεία Qatari Diar, θυγατρική εταιρεία της Qatar Investment Authority (QIA) που συμμετείχε στον διαγωνισμό, δεν προσήλθε να υπογράψει τα έγγραφα εμπιστευτικότητας προκειμένου να λάβει τα τεύχη δημοπράτησης του Ελληνικού. Η απομάκρυνση αυτή αναμφίβολα αποτελεί πλήγμα για το επίπεδο ανταγωνισμού στην αξιοποίηση του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι η QIA διαχειρίζεται περίπου 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ και ήταν ένας από τους πιο «πλούσιους» διεκδικητές του έργου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι τρεις εναπομείναντες παίκτες δεν συνιστούν ισχυρές οντότητες, ενώ πλέον τον τίτλο του «φαβορί» στη διεκδίκηση του έργου θεωρείται η ισραηλινών συμφερόντων Εlbit.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά χθες επιβεβαιώθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποίησης. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού κ. Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Τάκη Αθανασόπουλου, συμφωνήθηκε ότι πέντε αποκρατικοποιήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ άλλες 11 πρέπει να τρέξουν μέσα στο α΄ εξάμηνο τους έτους. Μεταξύ των αποκρατικοποιήσεων που θα ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ τρίμηνο περιλαμβάνεται και αυτή του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, πέραν του ΟΠΑΠ, οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο και του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Για σήμερα μάλιστα προγραμματίζεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, με βασικό θέμα την έγκριση των συμβάσεων πώλησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα, στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη επιχείρησε να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί σχετικά με τον γεωστρατηγικό χαρακτήρα των αποκρατικοποιούμενων περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν πρέπει να εστιάζεται τόσο στις υποδομές και τα δίκτυα, αλλά και στον τομέα της παραγωγής και της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη δήλωση μεταφράζεται ως «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην παραχώρηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Πάντως κι εδώ φαίνεται να υπάρχουν απώλειες στους ενδιαφερόμενους, καθώς αβέβαιη φέρεται η συμμετοχή της ρωσικης Sintez, η οποία μάλιστα στις μη-δεσμευτικές προσφορές είχε αναφέρει και το υψηλότερο τίμημα του 1,8 δισ. ευρώ.

Στις 11 επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις, συγκαταλέγονται αυτή των ΕΛΠΕ η οποία θ’ ακολουθήσει την πώληση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΤΑ, της ΛΑΡΚΟ, του ΟΔΙΕ κ.ά. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ η οποία αρχικά προγραμματίζονταν να ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή