Εχασε τον τίτλο της δόκτορος η Ανέτε Σαβάν

Εχασε τον τίτλο της δόκτορος η Ανέτε Σαβάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η απόφαση 15μελούς επιτροπής καθηγητών του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ για την αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου της Γερμανίδας υπουργού Παιδείας Ανέτε Σαβάν, το βράδυ της Τρίτης, εξέθεσε την καγκελάριο Μέρκελ στα διασταυρούμενα πυρά της αντιπολίτευσης και της επιστημονικής κοινότητας. Το πανεπιστήμιο αποφάνθηκε ότι η Σαβάν «περιέλαβε συστηματικά και εκ προθέσεως σε ολόκληρη τη διδακτορική της διατριβή αποσπάσματα τα οποία δεν ήταν προϊόντα δικής της σκέψης».

Η Σαβάν, στενή συνεργάτις και προσωπική φίλη της Αγκελα Μέρκελ, πήρε το διδακτορικό της από το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ το 1980 με τίτλο «Ατομο και συνείδηση, μελέτη για τις προϋποθέσεις, την αναγκαιότητα και τις απαιτήσεις της οικοδόμησης της συνείδησης σήμερα». Οταν ο πεσών αστήρ της κυβέρνησης Μέρκελ, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ έχασε τον τίτλο του δόκτορα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, προ διετίας, η Σαβάν ήταν εκείνη που δήλωσε «ντρέπομαι και όχι μόνο κρυφά». Η δήλωση εκείνη είχε ερμηνευθεί ως το τέλος του Τσου Γκούτενμπεργκ, καθώς θεωρήθηκε ότι η Σαβάν εξέφραζε τις απόψεις της καγκελαρίου.

Πράγματι σύντομα ο Τσου Γκούτενμπεργκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το υπουργείο Αμυνας και η πολιτική καριέρα του έληξε. Τώρα η Σαβάν βρίσκεται στην ίδια επισφαλή θέση, φοβούμενη μήπως η καγκελάριος αποφασίσει ότι αφαίρεση διδακτορικής διατριβής λόγω λογοκλοπής δεν συμβαδίζει με το αξίωμα της υπουργού Παιδείας. Η ενδιάμεση λύση που επέλεξε προς στιγμήν η ευρισκόμενη σε επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική Σαβάν είναι η δικαστική οδός. «Δεν αποδέχομαι την απόφαση του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Ζητώ την κατανόησή σας για το ότι δεν θα προχωρήσω σε άλλα σχόλια, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης από τα δικαστήρια» είπε.

Στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Αγκελα Μέρκελ «εκτιμά βαθύτατα» τη δουλειά της Σαβάν. Πολιτικοί παρατηρητές στοιχημάτιζαν για το πόσες ημέρες θα περάσουν από τη δήλωση «πλήρους εμπιστοσύνης» ώς την αποχώρηση της Σαβάν από το υπουργείο, θυμίζοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις το χρονικό διάστημα από την εμπιστοσύνη ώς την αποπομπή κυμάνθηκε από δύο ημέρες ώς δύο μήνες.

Η Σαβάν «δεν είναι πλέον αξιόπιστη ως υπουργός αρμόδια για την επιστημονική έρευνα» δήλωσε η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, ενώ την άμεση παραίτηση της υπουργού Παιδείας ζήτησαν επίσης οι Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς.

Οι δικηγόροι της Σαβάν υποστηρίζουν ότι «δεν υπήρξε εξαπάτηση», μόνο «απροσεξίες και αβλεψίες στην απόδοση των πηγών». Η Σαβάν υποστήριξε επίσης ότι τα επιστημονικά πρότυπα συγγραφής διδακτορικών διατριβών ήταν διαφορετικά το 1980 απ’ ό,τι σήμερα. Το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ επανεξέτασε το διδακτορικό της Σαβάν αφότου ανώνυμοι «κυνηγοί λογοκλόπων» δημοσίευσαν στο Ιντερνετ αποσπάσματα από τη διατριβή της, τα οποία εμφανίζονταν αυτούσια σε παλαιότερα έργα, μαζί με τις υποσημειώσεις τους, στις οποίες μάλιστα στη διατριβή της Σαβάν εμφανίζονταν τα ίδια σφάλματα.

Η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής του πανεπιστημίου ελήφθη με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία αποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή