«Η Κύπρος είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί»

«Η Κύπρος είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κύπρος είναι συστημικά σημαντική και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασωθεί», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο ίδιος εξηγεί τις περιπλοκές στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Μνημονίου με τη Λευκωσία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά των κυπριακών ακτών διευκολύνει την κατάσταση. Τέλος, επαναλαμβάνει ότι απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών δεν είναι νομικά εφικτή αυτή τη στιγμή και αρνείται να σχολιάσει τα περί «κουρέματος» των καταθέσεων.

– Κύριε Ρέγκλινγκ, είναι τελικώς η Κύπρος «συστημικά σημαντική» για να έχει το δικαίωμα υπαγωγής στον ESM;

– Σωστά λέτε ότι το καταστατικό του ESM απαιτεί να είναι ένα κράτος συστημικής σημασίας για τη σταθερότητα του ευρώ, ώστε να μπορεί να υποβάλει αίτημα για βοήθεια. Οπότε το σχετικό ερώτημα είναι πάντοτε στο τραπέζι και είναι απολύτως δικαιολογημένο να το εξετάζουμε. Κατά την προσωπική μου άποψη, με δεδομένο ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση στην Ευρώπη ακόμη -ίσως κινούμαστε προς την έξοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί- ο συστημικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Την τελική απόφαση όμως θα τη λάβουν τα πολιτικά όργανα της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα το Eurogroup. Οπως ακούω όμως από τις επαφές μου με τις αγορές, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι αν τα πράγματα με την Κύπρο δεν εξελιχθούν καλά, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και άλλες χώρες της περιφέρειας. Ο παράγων αυτός θα ληφθεί υπόψη. Η Κύπρος είναι μία δύσκολη περίπτωση, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όπως βρήκαμε λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις στο παρελθόν, έτσι θα βρούμε και την κατάλληλη φόρμουλα για την Κύπρο.

– Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα για βοήθεια πριν από οκτώ μήνες και ακόμη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Γιατί;

– Κάθε χώρα που υποβάλλει αίτημα στήριξης είναι διαφορετική και έχει τις δικές της δυσκολίες. Στην περίπτωση της Κύπρου, εκτός από τις γνωστές περιπλοκές που έχει κάθε διαπραγμάτευση για την υπογραφή Μνημονίου, υπάρχουν και ορισμένες επιπλέον δυσκολίες: πρώτον, έχουμε εκλογές και δεν μπορεί κάποιος να συμφωνήσει ένα τόσο δύσκολο Πρόγραμμα -το μεγαλύτερο που έχει ποτέ υπογραφεί συγκριτικά με το ΑΕΠ- πριν αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση. Επιπλέον, υπάρχουν και υποψίες ότι η νομοθεσία εναντίον του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή της χώρας δεν εφαρμόζεται πλήρως. Δεν μπορώ να κρίνω την εγκυρότητα αυτών των καταγγελιών, αλλά σας λέω ότι υπάρχουν υποψίες. Εχουμε επίσης μία κατάσταση κατά την οποία η Ρωσία είχε συμβάλει στην οικονομική βοήθεια της Κύπρου στο παρελθόν. Πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα κάνει και στο μέλλον. Τέλος, έχουμε και ένα θετικό στοιχείο, το οποίο επίσης περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις. Στα ανοικτά της Κύπρου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου. Δεν ξέρουμε ακόμη με σαφήνεια το μέγεθός τους, αλλά θα μπορούσαν να είναι υποβοηθητικά στον σχεδιασμό του προγράμματος στήριξης.

– Οπότε αναμένετε ότι θα έχουμε συμφωνία εντός του Μαρτίου;

– Αυτή είναι η πρόθεσή μας και το σχέδιό μας. Ελπίζω ότι θα είναι εφικτό να τα καταφέρουμε.

– Ενας από τους τρόπους που συζητούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους είναι η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από τον ESM. Είναι εφικτή μια τέτοια κίνηση από εσάς;

– Οχι, η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, αλλά θα είναι δυνατή μόνο όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επί του παρόντος, λοιπόν, απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, χωρίς τα χρήματα αυτά να προσμετρούνται στο χρέος των οικείων κρατών δεν είναι δυνατές.

– Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, εξετάζεται «κούρεμα» των καταθέσεών τους…

– Είναι θέμα αρχής να μη σχολιάζω διαρροές. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την υπογραφή Μνημονίου και αναμένω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή