Ο κ. Τσίπρας στη ΒΙΟΜΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να καταθέσει το επόμενο διάστημα πρόταση νόμου η οποία θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν και εγκαταλείπονται από την ιδιοκτησία τους, όπως στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕ, εξέφρασε χθες ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και συζήτησε με τους εργαζομένους. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία των εργαζομένων «να πάρουν στα χέρια τους το εργοστάσιο και την παραγωγή, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών να την εγκαταλείψουν». Εκανε λόγο για «πιλοτικό εγχείρημα» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Εκεί ανακοίνωσε και την πρόθεση να φέρει πρόταση νόμου που θα διαφοροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο στην κατεύθυνση αυτή, αλλάζοντας, ωστόσο, ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο, ούτως ώστε να δεσμεύει την προσωπική περιουσία εργοδοτών. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε πρωτοβουλία για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της παιδείας, αντίστοιχη με εκείνη για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ενώ τάχθηκε κατά του σχεδίου «Αθηνά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες και στις κατηγορίες ότι συμμετέχει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από τον Σόρος. Με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Ευ. Βενιζέλο ότι υιοθετεί άκριτα σενάρια που έχουν οσμή μυστικών υπηρεσιών, ενώ αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να μιλήσει σε πάνελ του Κολούμπια ως αντίπαλος του Τόμας Φέργκιουσον, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, θεωρητικού του ΙΝΕΤ, του think tank που δημιούργησε ο Σόρος το 2009, του οποίου το ταξίδι από τη Μασαχουσέτη πιθανόν να χρηματοδότησε ο Τζ. Σόρος – υπάλληλός του είναι άλλωστε». Οι χορηγοί ήταν «ως είθισται πολλοί, με κύριους χορηγούς το Levy Economics Institute of Bard College, το INET, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Richard Paul Richman Center και το COUHA».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή