Ερευνα για καθηγητή που διευκόλυνε αλλοδαπή

Ερευνα για καθηγητή που διευκόλυνε αλλοδαπή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανακρίνεται» διότι άφησε ένα παιδί μεταναστών να γράψει το διαγώνισμα στη γλώσσα του. Πρόκειται για εκπαιδευτικό στο 30ό Γυμνάσιο Αθηνών, για την περίπτωση του οποίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα ύστερα από καταγγελία της διευθύντριας του σχολείου. Και όπως συμβαίνει όλο και πιο συχνά πρόσφατα, το περιστατικό αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού από ακραίες φωνές.

Ειδικότερα, μαθήτρια από την Πολωνία, που φοιτά στην Α΄ τάξη στο 30ό Γυμνάσιο Αθηνών στην Κυψέλη, έχει σημαντικές ελλείψεις στη χρήση των ελληνικών, και κυρίως στον γραπτό λόγο. Ετσι, σε διαγώνισμα Γεωγραφίας ζήτησε από τον καθηγητή να απαντήσει στα πολωνικά. Ο εκπαιδευτικός δέχθηκε «για να μη δημιουργήσει θέμα και για να μην περιθωριοποιήσει το παιδί ακόμη περισσότερο», όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» εκπαιδευτικοί παράγοντες. Αλλωστε η μαθήτρια, εκτός από τις δυσκολίες στη γλώσσα, αντιμετωπίζει μια πολύ σκληρή καθημερινότητα (οι γονείς είναι άνεργοι). Από την άλλη, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνίσματος, ο εκπαιδευτικός μονόγραψε το γραπτό χωρίς να το βαθμολογήσει (πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού ήταν στα πολωνικά!), ενώ στο τρίμηνο βαθμολόγησε τη μαθήτρια με τη βάση «10» για να την ενθαρρύνει να προσπαθήσει.

Η διευθύντρια του σχολείου, όμως, θεώρησε ότι η στάση του εκπαιδευτικού δεν ήταν ορθή και έκανε καταγγελία στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, η οποία διενεργεί, εκ του νόμου, προκαταρκτική έρευνα. Το θέμα, μάλιστα, διακινήθηκε και εκτός του σχολείου, ενώ σχολιάστηκε σε τηλεοπτικό πάνελ στο οποίο μετείχε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Τα σχόλια αφορούσαν τη στάση των εκπαιδευτικών έναντι των αλλοδαπών μαθητών.

Παρέμβαση

Για το θέμα έχει παρέμβει και η τοπική Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, καταγγέλλοντας τη διευθύντρια ότι «εδώ και 1,5 χρόνο δημιουργεί κλίμα αρνητικό και τρομοκρατεί, με αποκορύφωμα τις πολλαπλές αναφορές της σε βάρος πολλών συναδέλφων προς τη διοίκηση». Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της διευθύντριας βασίζονται στον νόμο.

Ως προς την αναφορά κατά του καθηγητή της Γεωγραφίας, στελέχη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών τόνισαν χθες στην «Κ» ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι πρόκειται για υπόθεση που θα τεθεί στο αρχείο. Ομως, η ανησυχία υπάρχει, καθώς η ποινή της διαθεσιμότητας επικρέμαται για όσους δημοσίους υπαλλήλους διωχθούν για πειθαρχικό παράπτωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή