ΕΒΓΕ στα «άνθη» της γραφικής επικοινωνίας

ΕΒΓΕ στα «άνθη» της γραφικής επικοινωνίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Καμία κρίση δεν είναι δυνατόν να αναχαιτίσει το ορμητικό ποτάμι της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας. Το αντίθετο: στα πιο δύσκολα χρόνια της εγχώριας επιχειρηματικότητας τα «άνθη» της γραφικής επικοινωνίας αυξάνονται και πληθύνονται. Αυτό κατέδειξαν τα ΕΒΓΕ 2013, η απονομή των οποίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών παρουσία, μάλιστα, της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη.

Τη βραδιά παρουσίασε ιδανικά η Λυδία Παπαϊωάννου, που είναι από μόνη της ένας λόγος για να παρακολουθήσεις έστω μια φορά στη ζωή σου την τελετή απονομής. Τα ΕΒΓΕ διοργανώνονται από το περιοδικό +design και πολύ γρήγορα εξελίχθηκαν στην πλέον αξιόπιστη ετήσια καταγραφή της γραφιστικής και εικονογραφικής παραγωγής της χώρας μας, ενώ με έναν έντεχνο τρόπο τα βραβεία έχουν καλλιεργήσει όλα αυτά χρόνια έναν καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό.

Πριν έρθουμε στα βραβεία, αξίζει να σταχυολογήσουμε δύο – τρία βασικά συμπεράσματα όπως προκύπτουν από την προχθεσινή τελετή, με τη βοήθεια του διευθυντή του +design Δημήτρη Φακίνου. Οπως φανερώνουν, μεταξύ άλλων, και οι αριθμοί των συμμετοχών στα ΕΒΓΕ, υπάρχει μια στροφή των Ελλήνων επιχειρηματιών και παραγωγών κάθε μεγέθους, και ιδιαίτερα αυτών που φιλοδοξούν να εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, στους σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας. Υπάρχει, δηλαδή, σε όλο και αυξανόμενο βαθμό η κατανόηση της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το design στην επιτυχία ενός προϊόντος.

«Αρκεί να δει κανείς τις συμμετοχές στην κατηγορία “συσκευασία ελαιολάδου” για να πάρει μια ιδέα του τι έχει συμβεί», προτρέπει ο κ. Δημήτρης Φακίνος. «Πολλοί Ελληνες μικροπαραγωγοί βλέπουν ως ιδανική απάντηση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, τη στροφή τους στις αγορές του εξωτερικού. Διαθέτουν ένα εξαιρετικό προϊόν (το ελληνικό ελαιόλαδο) όμως χωρίς να το “παρουσιάσουν σωστά”, χωρίς δηλαδή να του παρέχουν τη συσκευασία που του αξίζει και που το αναδεικνύει, οι πόρτες θα παραμένουν κλειστές, όπως παρέμεναν τόσα χρόνια τώρα». Φέτος είχαμε ρεκόρ στη «διασπορά» των βραβείων. Συνολικά, 64 βραβευθέντες έλαβαν από μία τουλάχιστον διάκριση (οι 32 εξ αυτών, για πρώτη φορά). «Η διασπορά αυτή νομίζω αποδεικνύει το όλο και υψηλότερο επίπεδο της ποιότητας του design που παρέχουν οι Ελληνες δημιουργοί», σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Φακίνος.

Το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ απέσπασε φέτος το δημιουργικό γραφείο G Design Studio.

Τα χρυσά βραβεία κατανεμήθηκαν ως εξής: Bob Studio για τα μπουκάλια αλκοολούχων ποτών Roots (γραφιστική), G Design Studio για το έργο του, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (εικονογράφηση) και Nomint για το έργο της «Google Art Project – Launch Video» (ψηφιακές εφαρμογές). Το ΕΒΓΕ συνολικής προσφοράς απένειμε το Δ.Σ. της Ενωσης Γραφιστών Ελλάδας στη Λεώνη Βιδάλη, για την προσφορά της στην εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή