Χαρτογράφηση της ελληνικής βιομηχανίας πορνό

Χαρτογράφηση της ελληνικής βιομηχανίας πορνό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αμφιθέατρο «Αλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι αργοπορημένοι βολεύονταν στα σκαλιά, όρθιοι στη γαλαρία, ακόμα και οκλαδόν δίπλα στο πάνελ. Λίγο κράτησε η ηρεμία. Οταν η πρώτη ομιλήτρια έφτασε σε επίμαχο σημείο -«στις νέες παραγωγές σταμάτησαν τα ντουμπλαρίσματα και η προσοχή στράφηκε περισσότερο στις γυναίκες»- άρχισαν και τα πρώτα γελάκια.

Λογικό. Σε εκείνο τον χώρο, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, έσπαγε ένα μεγάλο ταμπού. Πότε άλλοτε είχε «χαρτογραφηθεί» η ελληνική πορνογραφική βιομηχανία; Πότε άλλοτε είχε γίνει ανάλυση περιεχομένου των ερωτικών ταινιών σε βάθος χρόνου και μελέτη του ακροατηρίου; Οπως, άλλωστε, τόνισε στην προχθεσινή παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων του προγράμματος η επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΜΜΕ κ. Λίζα Τσαλίκη, πρόκειται μόλις για την τρίτη σχετική ερευνητική πρωτοβουλία διεθνώς.

Στο πλαίσιο του Greek Porn Project, όπως ονομάζεται, μελετήθηκαν 25 ελληνικές ταινίες πορνό, οι 12 από τις οποίες είχαν γυριστεί την περίοδο 1970-1990 και οι υπόλοιπες από το 2000 μέχρι σήμερα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε σε περισσότερα εξωτερικά πλάνα και χρήση φυσικού ήχου, ενώ με τα χρόνια η προσοχή έφυγε από τον άντρα και εστίασε στη γυναίκα. Σήμερα, η ηλικία των πρωταγωνιστριών έχει μειωθεί (οι άνδρες παραμένουν πιο ώριμοι), ενώ παρουσιάζονται ολοένα και πιο αδύνατες και με ολοένα και μεγαλύτερο στήθος. Οπως παρατήρησαν οι ερευνητές, σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη «πολυκοσμία» στις σκηνές σεξ, ενώ έχει αυξηθεί η χρήση παιχνιδιών. Ωστόσο, το φιλί αλλά και οι προτιμώμενες στάσεις είναι διαχρονικές.

Ανδρες το 78%

Οσον αφορά το κοινό, αποτελείται κυρίως από άνδρες (78%), που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της «απαίδευτης μάζας», όπως ίσως θεωρείται, αλλά είναι μορφωμένοι. Οι περισσότεροι παρακολουθούν ταινίες σεξ για να αυτοϊκανοποιηθούν ή όταν βρίσκονται σε διέγερση, ωστόσο υπάρχει ένα μικρότερο ποσοστό που δηλώνει ότι τις βλέπουν «όταν βαριούνται». Ανδρες και γυναίκες πάντως έχουν παρόμοια κριτήρια για την επιλογή του υλικού (αν και δεν παράγονται ταινίες για γυναικείο κοινό). Κυρίως προτιμούν ετεροφυλόφιλο σεξ ή ομοφυλόφιλο μεταξύ γυναικών ή ομαδικό σεξ.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. «Τώρα με το Ιντερνετ τα πράγματα είναι πιο ζόρικα. Είσαι πιο εκτεθειμένος» δήλωσε ο μοναδικός σήμερα Ελληνας παραγωγός πορνογραφικών ταινιών Δημήτρης Σειρηνάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή