Η λαθροθηρία αφανίζει τα αποδημητικά πτηνά στα Επτάνησα

Η λαθροθηρία αφανίζει τα αποδημητικά πτηνά στα Επτάνησα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απρόσμενη απειλή περιμένει συχνά τα τρυγόνια, που σταθμεύουν για λίγα εικοσιτετράωρα σε κάποιον υδροβιότοπο των Επτανήσων, ώστε να ξαποστάσουν στον πηγαιμό τους προς τον Βορρά. Ενας επίδοξος λαθροθήρας μπορεί να σταματήσει βίαια το μεταναστευτικό τους ταξίδι, που στόχο έχει την αναπαραγωγή. «Κάθε άνοιξη, 4 δισ. πουλιά διανύουν περίπου 8.000 χλμ. μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την υποσαχάρια Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη» εξηγεί στην «Κ» η υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής, κ. Μαλαμώ Κορμπέτη. «Τα Ιόνια Νησιά, που βρίσκονται στον κεντρικό Ευρασιατικό-Αφρικανικό Μεταναστευτικό Διάδρομο πουλιών, είναι η πρώτη τους στάση για ανεφοδιασμό» διευκρινίζει η ίδια, «πιο πριν δυσκολεύονται να σταματήσουν, εξαιτίας του καιρού ή απουσία κατάλληλου ενδιαιτήματος».

Τότε που είναι ευάλωτα

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, ποσοστό κάνει ένα διάλειμμα επί ελληνικού εδάφους, μέχρι να ξεκουραστεί και να τραφεί. «Τα πτηνά την εν λόγω χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, έχουν μειωμένα αντανακλαστικά, μένουν πολλή ώρα ακούνητα στο έδαφος ή σε ένα δέντρο». Σχετική, μάλιστα, έρευνα του ΤΕΙ Ζακύνθου και της Ορνιθολογικής ανέδειξε ότι τα πουλιά φτάνοντας στο Ιόνιο έχουν εξαντλήσει τα ενεργειακά τους αποθέματα και οι μετρήσεις λίπους τους είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλους μεταναστευτικούς σταθμούς, όπως τα Αντικύθηρα. Ως επακόλουθο της «ραστώνης» τα πουλιά πέφτουν εύκολα θύματα λαθροθηρίας. Υπενθυμίζουμε ότι το κυνήγι απαγορεύεται από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο. «Για δύο λόγους» προσθέτει η κ. Κορμπέτη, «ο ένας είναι ηθικός, καθώς τα πουλιά είναι εξουθενωμένα και λίγα, τη διαδρομή έχουν αντέξει μόνο τα πιο δυνατά, οι καλύτεροι δηλαδή γεννήτορες». Ωστόσο, η λαθροθηρία την άνοιξη στα Επτάνησα «κρατάει» ακόμα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σκοτώνονται περίπου 200.000 τρυγόνια. «Η περίπτωση των τρυγονιών είναι περισσότερο ανησυχητική, καθώς είναι μονογαμικά πτηνά, πράγμα που σημαίνει ότι αν σκοτωθεί το ταίρι τους δεν θα αναπαραχθούν για μία σεζόν».

Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν τα Στροφάδια, μια απομονωμένη νησίδα στο Ιόνιο Πέλαγος, που συναντούν τα πουλιά ερχόμενα από την Αφρική. Εκεί η λαθροθηρία έχει περιοριστεί σημαντικά χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Θηροφυλακής, Λιμεναρχείου, Φορέα Διαχείρισης και τοπικής Μητρόπολης.

«Φρένο» στις επικίνδυνες για το οικοσύστημα τακτικές, που λειτουργούν αποτρεπτικά και για τον τουρισμό, προτίθεται να βάλει η ευρωπαϊκή καμπάνια «Ασφαλή καταφύγια για άγρια πουλιά». Η καμπάνια πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης «Leaving is Living» που ξεκίνησε από το BirdLife International στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Η εκστρατεία εστιάζει σε τρεις περιοχές της Ε.Ε.: τα Ιόνια Νησιά, τη ΝΔ Σαρδηνία και τις επαρχίες της Καταλωνίας, της Βαλένθια και της Αραγονίας, όπου τα πουλιά αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται κατά χιλιάδες. Ως πρόγραμμα Life χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ε.Ε., για το υπόλοιπο η Ορνιθολογική έχει ενεργοποιήσει τη μέθοδο της μαζικής χρηματοδότησης (crowdfunding). Για περισσότερες πληροφορίες, πληκτρολογήστε http://www.indiegogo.com/projects/a-safe-haven-for-wild-birds-changing-attitudes-towards-illegal-killing/x/2206667.

H καμπάνια συνεχίζεται έως τις 7 Ιουλίου και ήδη η ανταπόκριση είναι συγκινητική, καθώς έχουν συλλεγεί 2.160 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν από 5 έως 1.000 ευρώ. Το ποσό θα αξιοποιηθεί σε δράσεις ενημέρωσης, κυρίως στα σχολεία των Επτανήσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή