Σε κανονικούς ρυθμούς επανήλθε η Αμυγδαλέζα

Σε κανονικούς ρυθμούς επανήλθε η Αμυγδαλέζα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράταση κράτησης πέραν των 12 μηνών για ορισμένους από τους μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα φαίνεται ότι ήταν ο βασικότερος λόγος της εξέγερσης που σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από μία πτέρυγα, με αφορμή προβλήματα ηλεκτροδότησης που υπήρχαν σε αυτήν και είχαν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα κλιματιστικά. Σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί και άγνωστος αριθμός κρατουμένων. Δέκα αλλοδαποί δραπέτευσαν, από αυτούς οι δύο συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα, ενώ 41 άτομα οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της Αστυνομίας, μια τέτοια εξέγερση ήταν θέμα χρόνου. Είχαν προηγηθεί επεισόδια μικρότερης κλίμακας, απεργίες πείνας και διαμαρτυρίες από τους κρατουμένους με αίτημα την απελευθέρωσή τους. «Οταν υπάρχει μια τέτοια δομή με τόσους ανθρώπους, είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι μυστικό ότι η Αμυγδαλέζα έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα και υπάρχουν διάφορες ενστάσεις σχετικά με το εάν λειτουργούν σωστά οι υποδομές και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν», παραδέχεται στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

«Η παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της εξέγερσης. Ηδη αναστάτωση υπήρχε και πριν γίνει γνωστή η παράταση, επειδή εκδίδονταν από δευτεροβάθμιες επιτροπές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου, οι οποίες ήταν αρνητικές. Ακόμα και αν οι αποφάσεις δεν ήταν πολλές, το νέο κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα», αναφέρει στην «Κ» η Ελπίδα Ευθυμιάδου, γενική γραμματέας της οργάνωσης «Ιατρική Παρέμβαση», η οποία δραστηριοποιείται μέσα στο κέντρο κράτησης. Η ίδια επισκέφθηκε χθες την Αμυγδαλέζα: «Το κλίμα παραμένει ακόμα τεταμένο εκατέρωθεν, ενώ αρκετοί κρατούμενοι φέρουν μώλωπες και ένας τουλάχιστον έχει κάταγμα στο χέρι» αναφέρει. «Φαίνεται ότι υπήρξε εξέγερση μεγάλης κλίμακας» συνεχίζει η κ. Ευθυμιάδου, περιγράφοντας μια εικόνα διαφορετική από την επίσημη εκδοχή της Αστυνομίας, ότι δηλαδή τα επεισόδια σημειώθηκαν από μεμονωμένη ομάδα κρατουμένων. Την άποψη της γενικευμένης σύγκρουσης υποστηρίζουν και αστυνομικοί που βρέθηκαν στο περιστατικό. «Βαλλόμασταν από εκατοντάδες άτομα. Οι συλληφθέντες είναι εκείνοι που καταφέραμε να αναγνωρίσουμε» αναφέρουν.

Απουσία σχεδίου

Από την πλευρά τους, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για απουσία σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων. «Δεν ευθυνόμαστε εμείς που η πολιτεία αργεί τόσο πολύ να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου, διότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προκλήθηκε το συμβάν. Επειτα, κακώς οι συνάδελφοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους κρατουμένους. Η φύλαξη έχει ανατεθεί σε δεκαμελή ομάδα, η οποία δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Ενδεχομένως θα έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα στο σημείο μια διμοιρία των ΥΜΕΤ», σχολιάζει ο Βασίλης Τσιμπίδας, γ.γ. της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Αττικής. Ο ίδιος υπηρετεί στην Αμυγδαλέζα και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι οι χώροι κράτησης είναι ακατάλληλοι. «Σε αυτούς τους χώρους μένουν συνάδελφοί μας», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Αμυγδαλέζα κρατούνται 1.620 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Ζουν ανά οκτώ σε «σπιτάκια» που διαθέτουν μπάνιο, κλιματισμό κ.ά. Αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι τους έχει παραχωρηθεί και χώρος για προσευχή. Σιτίζονται τρεις φορές την ημέρα από εταιρεία κέτερινγκ που έχει σύμβαση με την ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή