Οι Γερμανοί έχουν αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ

Οι Γερμανοί έχουν αναγάγει τη φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι Γερμανοί είχαν σπεύσει κατά το παρελθόν στην Ελβετία για να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στις τράπεζες της χώρας και να αποφύγουν τη φορολόγηση, σήμερα γίνονται πιο επινοητικοί και εφευρετικοί στο πού θα κρύψουν τα χρήματά τους. Με τις ελβετικές τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής, οι Γερμανοί φορολογούμενοι μεταφέρουν χρήματα στα εσώρουχά τους, σε πάνες, στις μπαταρίες των αυτοκινήτων και σε άλλα απίθανα μέρη.

Κατά τους ίδιους τους Γερμανούς εφοριακούς, η φοροδιαφυγή συνιστά εθνικό σπορ για όλους τους επαγγελματίες αδιακρίτως, από τους οδοντιάτρους μέχρι τους οδηγούς ταξί. Οπως αναφέρει το Spiegel, πολύ συχνά τοπικές αρχές στη Γερμανία αγοράζουν παράνομα cd, που τους διαθέτουν ανώνυμα τραπεζοϋπάλληλοι από την Ελβετία με χιλιάδες λογαριασμούς δυνητικών φοροφυγάδων, εντοπίζοντας διαφυγόντα έσοδα. Η διαδικασία αυτή, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπονομεύει τις προσπάθειες που γίνονται για βελτίωση της διακρατικής συνεργασίας επί του συγκεκριμένου θέματος.

Συνολικά, πάντως, η εκστρατεία πάταξης της φοροδιαφυγής εντείνεται από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ υπήρξαν ιδιαίτερα προβεβλημένες περιπτώσεις φοροφυγάδων με αρνητική δημοσιότητα, όπως του προέδρου της Bayern Munich, Ούλι Χένες. Ο κ. Χένες είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε λογαριασμό του σε ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την αποφυγή φορολόγησής του. «Εντοπίσαμε πρόσφατα έναν εβδομηντάχρονο, ο οποίος φορούσε κορσέ γεμισμένο με 150.000 ευρώ, σε μία άλλη περίπτωση ένας άνδρας είχε μαζί του δύο πάνες ακράτειας με 140.000 ευρώ και σε μία τρίτη κάποιος είχε κρύψει 25.000 ευρώ σε ένα ψωμί», δήλωσε ο Μάκρους Ούεκερτ, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών της Γερμανίας σε ένα από τα τρία σημεία, που συνορεύει με την Ελβετία.

Βρετανοί και Γερμανοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Booz & Co., το 2012 Γερμανοί και Βρετανοί με λογαριασμούς στην Ελβετία ενδεχομένως να διατηρούσαν σε μη δηλωθέντα εισοδήματα περί τα 175 δισ. δολάρια (132,9 δισ. ευρώ). Εκτοτε, περισσότεροι από 36.000 φορολογούμενοι στη Γερμανία ζήτησαν φορολογική αμνηστία. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ποσά άνω των 10.000 ευρώ πρέπει να δηλώνονται στα γερμανο-ελβετικά σύνορα. Από τους υφιστάμενους τρεις συνοριακούς σταθμούς έχουν εντοπισθεί 20 εκατ. ευρώ από αδήλωτα ποσά το 2012. «Ζευγάρι συνταξιούχων, που ερχόταν από την Ελβετία, είχε στα παπούτσια του αρκετά χρήματα, ενώ σε άλλη περίσταση είχε χρησιμοποιηθεί η μπαταρία του αυτοκινήτου», τόνισε ο εκπρόσωπος τελωνειακής αρχής της περιοχής Ζίνγκεν στη Γερμανία. «Συνήθως οι άνθρωποι φορούν μία μυστική ζώνη ή κρύβουν τα χρήματα στα εσώρουχά τους».

Η φοροδιαφυγή, σημειωτέον, τίθεται ψηλά στην ατζέντα εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 22ας Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών, που επισκέπτεται την Ελβετία και η μετάβασή τους εκεί μεταφράζεται σε εύκολη πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δεν είναι μόνον οι υψηλά ιστάμενοι, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, όπως ο επικεφαλής της Bayern Munich, Ούλι Χένες, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των γερμανικών ταχυδρομείων (Deutsche Post), Κλάους Τζουμβίκελ, ο οποίος καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Σε συνέντευξή του ο εφοριακός Φρανκ Φερχάιμ με θητεία τριάντα ετών στη θέση του έκανε λόγο για «εθνικό σπορ».

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής, η Ελβετία συνήψε συμφωνία με την Αυστρία και τη Βρετανία, ώστε να ανακτήσουν φορολογικά έσοδα σε καθεστώς μυστικότητας. Ανάλογη συμφωνία, η οποία τέθηκε προς ψήφιση από τη γερμανική Βουλή, τελικώς απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η ήδη υπάρχουσα μεταξύ των δύο κρατών θεωρείται ανεπαρκής, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους στόχους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι παραβιάσεις του γερμανικού νόμου για το ότι ποσά άνω των 10.000 ευρώ πρέπει να δηλώνονται, όταν μεταφέρονται εκτός συνόρων, έχουν ενδεκαπλασιαστεί την περίοδο 2000-2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή