Ενίσχυση καινοτόμου επιχειρηματικότητας από το MIT Enterprise Forum Greece

Ενίσχυση καινοτόμου επιχειρηματικότητας από το MIT Enterprise Forum Greece

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικτύωση, η μεταφορά εμπειρίας από το εξωτερικό και η προβολή επιτυχημένων παραδειγμάτων που μπορούν να εμπνεύσουν, είναι οι τρεις πυλώνες στους οποίους θα κινηθούν κατ’ αρχάς οι δράσεις του MIT Enterprise Forum Greece, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε τον Αύγουστο, με σκοπό να ενισχύσει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Οι ιδρυτές του, απόφοιτοι του ΜΙΤ, πιστεύουν ακράδαντα ότι η χώρα μας μπορεί μέχρι το 2021 να γίνει ένας κόμβος υψηλής τεχνολογίας με διεθνή απήχηση. Και αυτό γιατί πληροί την πιο σημαντική προϋπόθεση, αφού διαθέτει επιστήμονες εξαιρετικά υψηλής κατάρτισης, με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Την ταυτότητα και το όραμα του MIT Enterprise Forum Greece παρουσίασε ο πρόεδρός του Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο οργανισμός. Ετσι, το MIT Enterprise Forum Greece είναι το πιο πρόσφατο παράρτημα που απέκτησε η οργάνωση MIT Enterprise Forum, μια πρωτοβουλία του αμερικανικού ΜΙΤ, που διαθέτει ήδη παραρτήματα σε 27 κράτη, με στόχο τεχνολογίες που αναπτύσσονται τοπικά να φτάσουν πιο εύκολα και γρήγορα στην παγκόσμια αγορά. «Αντίστοιχα, το ελληνικό παράρτημα θα επιδιώξει να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί και στη χώρα μας το κατάλληλο οικοσύστημα, που θα εξυπηρετήσει αυτό τον στόχο», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Με «όπλο» επίσης το παγκόσμιο δίκτυο του MIT Enterprise Forum, ο οργανισμός θα επιχειρήσει να διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτομιών στην υψηλή τεχνολογία, προσφέροντας σε πρώτη φάση στους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από αυτές επιχειρηματικό know-how και περισσότερες δυνατότητες για συνεργασίες. «Σε δεύτερη φάση, θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις πιο αξιόλογες από αυτές τις προσπάθειες, βοηθώντας στην εξεύρεση κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η ανάδειξη της επιχειρηματικής ευκαιρίας, που σημαίνει μια καινοτομία, είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βρεθούν κεφάλαια, «καθώς οι επενδύσεις πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αποψη που έδειξαν να συμμερίζονται και η Αντουανέτ Μάθιους, διευθύντρια του MIT Enterprise Forum, όπως και η Ισπανίδα Παλόμα Καμπέλο, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του MIT Enterprise Forum, η οποία έχει διατελέσει στέλεχος αρκετών επενδυτικών σχημάτων. Εκτός από την Αντουανέτ Μάθιους και την Παλόμα Καμπέλο, προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν και οι επιχειρηματίες Πολ Ινγκλις (συνιδρυτής της Kayak.com), Αλέξανδρος Μούκας (από την εταιρεία Velti), Κατερίνα Στροπωνιάτη (από την εταιρεία Weendy) και Αρης Κωνσταντινίδης (διευθυντής επενδύσεων της NBGI Ventures). Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής Μηχανικής στο ΜΙΤ, και ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είτε με ομιλίες είτε με συνεντεύξεις από τον Τζέισον Πόντιν, υπεύθυνο έκδοσης του περιοδικού ΜΙΤ Technology Review, όλοι κατέθεσαν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πώς μέσα στην επόμενη οκταετία η hi-tech επιχειρηματικότητα μπορεί να αποκτήσει στην Ελλάδα τη θέση που δικαιούται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή