Παρέμβαση από τρεις ιεράρχες κατά Χρυσής Αυγής

Παρέμβαση από τρεις ιεράρχες κατά Χρυσής Αυγής

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που σόκαρε το πανελλήνιο, και οι πτυχές της δράσης μελών της Χρυσής Αυγής οδήγησαν εκείνους τους (ελάχιστους) μητροπολίτες που έχουν εκφράσει απόψεις υπέρ της Χρυσής Αυγής να αναδιπλωθούν. Πόσω μάλλον που οι μητροπολίτες αυτοί αποτελούν ισχνή μειοψηφία εντός των 82 μελών της Ιεραρχίας και με τις κατά καιρούς θέσεις προκαλούν αρνητικό θόρυβο. Αλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει καταδικάσει σε όλους τους τόνους την προσπάθεια σύνδεσης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι η Εκκλησία εστιάζει μόνο στην κοινωνική της αποστολή.

«Κάθε λόγος έμπλεος ρατσισμού, μίσους και μισαλλοδοξίας, που αρνείται και ποδοπατά τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου, είναι λόγος απολύτως αντίθετος προς την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Κάθε πράξη που υβρίζει, προσβάλλει και υποτιμά το ανθρώπινο πρόσωπο είναι πράξη απολύτως ξένη προς την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία και παράδοση», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης.

Και τόνισε: «Υπάρχουν πάντα κόκκινες γραμμές, που ορίζονται από τον σεβασμό και την αγάπη προς το ανθρώπινο πρόσωπο». Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχει μπαράζ δηλώσεων μητροπολιτών κατά της δράσης της Χρυσής Αυγής (Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, Καλαμάτας Χρυσοστόμου, Ναυπάκτου Ιεροθέου), σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου, ο οποίος εκτιμά ότι στη Χρυσή Αυγή υπάρχουν σοβαρά πρόσωπα. Κατά ορισμένους, ουσιαστικό τεστ για τη στάση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας είναι η απόφαση να ασχοληθεί (όπως π.χ. είχε κάνει με τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην Ελλάδα) ή όχι με το θέμα της Χρυσής Αυγής στη συνεδρίασή της, στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Σιατίστης Παύλος

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου μέσα στην εβδομάδα: «Οταν τη Χρυσή Αυγή την χαρακτήριζα “μαύρη νύκτα”, δεν έψαχνα να βρω δύο λέξεις για να εντυπωσιάσω. Χρησιμοποίησα δύο λέξεις με στόχο να αποδώσω με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια αυτό που έβλεπα τότε με βάση την ιδεολογία, τις πρακτικές, καθώς και τη συνολική εμφάνιση του νεοναζιστικού μορφώματος, όσον αφορά την πραγματική ταυτότητά του και στάθηκα ιδιαίτερα απόλυτος και αυστηρός, όσον αφορά κάθε εναγκαλισμό της Χρυσής Αυγής από χριστιανό ή ιερωμένο», έγραψε σε άρθρο του.

Και πρόσθεσε: «Δυο λόγια γι’ αυτούς που ψήφισαν τον ναζισμό. Ισως δεν ξέρατε. Ισως παρασυρθήκατε. Τώρα καταλάβατε; Τώρα ξυπνήσατε; Τώρα δεν μπορείτε να επικαλείσθε ούτε την άγνοια ούτε τη διαμαρτυρία ούτε την απόγνωση. Μεγαλύτερη απόγνωση από τον ναζισμό δεν υπάρχει. Αλλιώς, ετοιμασθείτε να κλάψετε και το δικό σας το παιδί! Γιατί ο ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνον θύματα».

«Η Εκκλησία απορρίπτει χιτλερικές απόψεις. Αυτή τη στιγμή, με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της δράσης της Χρυσής Αυγής, οφείλουμε να διατηρήσουμε αλώβητο το δημοκρατικό πολίτευμα και να ενισχύσουμε τους θεσμούς του», τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να καλλιεργήσει πόλωση, διχασμό και διάσπαση στην κοινωνία. Δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής της κοινωνικής συνοχής. Ο πνευματικός κόσμος –και η Εκκλησία– δεν μπορεί να κάνει πολιτική καταγγελία, αλλά οφείλει να αφυπνισθεί, να καυτηριάσει το κοινωνικό αυτό φαινόμενο και να πάρει κριτική θέση», υπογράμμισε στην «Κ» ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

«Η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστά ψήφων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές λόγω της οικονομικής κρίσης και της αντίδρασης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα που δημιούργησε την οικονομική κρίση. Επειδή όμως είχε ως έμβλημά της τον εθνικισμό, γι’ αυτό, νομίζω, παρασύρθηκαν μερικοί χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, που αγαπούν την πατρίδα», δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι οι χριστιανοί πρέπει να λάβουν αρνητική θέση απέναντι σε κάθε οργάνωση με παραστρατιωτική νοοτροπία και η οποία φέρεται να ευθύνεται για εκβιασμούς και εγκλήματα. Θεωρώ ότι η δημοκρατική πολιτεία διαθέτει μηχανισμούς για να επιβάλει τη νομιμότητα, να πατάξει την εγκληματικότητα και να διαφυλάξει την ελεύθερη έκφραση και δράση των πολιτών και την ασφάλειά τους, καθώς επίσης να διαφυλάξει και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή