Ο νόμος Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση

Ο νόμος Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι όμως ο νόμος Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση υγείας, ο οποίος έχει οδηγήσει τους Ρεπουμπλικανούς να προκαλέσουν το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης και να απειλούν τις ΗΠΑ ακόμη και με στάση πληρωμών; Ο νόμος προβλέπει ότι από τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου κάθε Αμερικανός πολίτης θα πρέπει να διαθέτει ασφάλεια υγείας, σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνει πρόστιμο. Με αυτό τον τρόπο οι νεότεροι και πλέον ευκατάστατοι πολίτες ουσιαστικά θα πληρώνουν έναν τμήμα των ασφαλίστρων για τα 48 εκατομμύρια φτωχότερους Αμερικανούς πολίτες, που σήμερα δεν έχουν κανενός είδους ασφάλεια υγείας. Με άλλα λόγια, η πλέον ευκατάστατη χώρα του πλανήτη θα αποκτήσει ένα κοινωνικό αγαθό που οι πολίτες της Ευρώπης απολαμβάνουν, λιγότερο ή περισσότερο, από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Ο νόμος Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση, ή Obamacare όπως λέγεται στις ΗΠΑ, θεωρείται η πλέον σημαντική μεταρρύθμιση στο αμερικανικό σύστημα υγείας από το 1965 όταν ψηφίστηκε ο νόμος που εγγυάται πρόσβαση των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών στην ασφάλιση υγείας (Medicare) και ο νόμος για την πρόσβαση των φτωχών σε υπηρεσίες υγείας (Medicaid). Στόχος του νόμου Ομπάμα είναι μέσω της καθολικής ασφάλισης να προσφέρει ασφάλεια υγείας σε περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που σήμερα δεν έχουν κανενός είδους ασφάλιση. Το κόστος του Obamacare για κάθε Αμερικανό αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος το 2010. Τα φθηνότερα ασφαλιστικά πλάνα του Obamacare προσφέρουν μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη από τα αντίστοιχα ιδιωτικά ασφαλιστικά πλάνα που ισχύουν σήμερα και μεταξύ άλλων καλύπτουν και πολίτες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Περίπου το 60% των Αμερικανών πολιτών που σήμερα είναι ανασφάλιστοι θα αποκτήσουν ασφάλεια υγείας με κόστος όχι μεγαλύτερο από 100 δολάρια τον μήνα (74 ευρώ) αν συνυπολογιστούν και οι κρατικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Χθες ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την εφαρμογή του νόμου Obamacare, αφού λειτούργησε για πρώτη ημέρα η online εφαρμογή μέσω της οποίας οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν αν δικαιούνται κρατική επιχορήγηση και ποιου ύψους. Τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά, αφού πολλά από τα online καταστήματα (κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικό της) αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης δικτυακής κίνησης. Υπολογίζεται ότι περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να αγοράσουν τον πρώτο χρόνο την ασφάλεια υγείας που προσφέρει ο νόμος Ομπάμα. Οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους από το 2015. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον νόμο Ομπάμα ξεπεράστηκε το 2012, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή