Το παρασκήνιο πριν από τις συλλήψεις

Το παρασκήνιο πριν από τις συλλήψεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τρεις μήνες πριν από την επέμβαση του προηγούμενου Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα την τελική προφυλάκιση των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζουν σαφή πλέον διάθεση να μην τηρούν ούτε καν τα προσχήματα, ενώ οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εκλογική της απήχηση κινείται σταθερά σε ποσοστά άνω του 11% – 11,5%. Σε πλήρη σύνθεση ή κατ’ ιδίαν οι Χρ. Λαζαρίδης, Δημ. Σταμάτης, Κ. Μπούρας, Γ. Μουρούτης, Τ. Μπαλτάκος, Α. Παπαμιμίκος, Σ. Κεδίκογλου, Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης και άλλοι θέτουν επί τάπητος τα δεδομένα. «Πρέπει να υπάρξει απάντηση, αυτοί εκθέτουν τη χώρα και απειλούν το πολιτικό σκηνικό», είναι η θέση του πρωθυπουργού, μόνον που στο εσωτερικό δεν είναι ορατή μία συμφωνία για το είδος της απάντησης που θα πρέπει να δοθεί.

Οι κ. Δένδιας και Βορίδης εμφανίζονται υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής που φτάνει μέχρι και την απαγόρευση της οργάνωσης, θέση στην οποία προσχωρεί και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Αντιθέτως, άλλα στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις: ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος προκρίνοντας την, ανά αδίκημα, ποινική αντιμετώπιση της οργάνωσης και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου, ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, που εκτιμά ότι μία μετωπική αντιπαράθεση θα αποξενώσει πλήρως τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τη Χ.Α. και επιχειρείται να επιστρέψουν στη Ν.Δ. και ο κ. Γ. Μουρούτης. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης διατηρεί, επίσης, επιφυλάξεις προσπαθώντας να συγκεράσει τις δύο γραμμές, ωστόσο η απόφαση έχει ληφθεί: «Θα την αντιμετωπίσουμε νομικά, να αποδειχθεί από τις πράξεις το ποιόν της» είναι η τελική εισήγηση καθώς έχοντας ανέβει στο άρμα του αντιμνημονίου, πουλώντας «αντισυστημικότητα» και καθυβρίζοντας το «σάπιο πολιτικό κατεστημένο» η οργάνωση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολιτικά από μία κυβέρνηση που καλείται να εφαρμόσει το Μνημόνιο και να επιβάλει σκληρές πολιτικές λιτότητας.

Κι ενώ η κυβέρνηση παλινωδεί μεταξύ καταγγελιών περί ναζισμού, προσπαθειών προσέλκυσης των ψηφοφόρων και μαχών εκ του συστάδην με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η Χρυσή Αυγή, με τις πράξεις της, έρχεται να επιταχύνει, μόνη της, τον πολιτικό χρόνο.

Η επίθεση εναντίον των στελεχών του ΚΚΕ στο Πέραμα και λίγες ημέρες αργότερα ο Μελιγαλάς ρίχνουν τα φώτα πάνω στη Χρυσή Αυγή. Στην πρώτη περίπτωση κάτω από σκοτάδι, τη δεύτερη φορά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, βουλευτές και στελέχη της Χ.Α. εμφανίζονται να βιαιοπραγούν. Κι όμως, η Δικαιοσύνη μοιάζει απαθής. Απαιτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κεντρική παρέμβαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαταχθεί έρευνα για τα γεγονότα στον Μελιγαλά. Για να αντιδράσει, δηλαδή, κάποιος δικαστικός λειτουργός σε όσα είδαν όλοι οι Ελληνες μέσω των τηλεοράσεών τους. Είναι η στιγμή που στην υπόθεση διαχείρισης της Χρυσής Αυγής εισέρχεται πλέον ενεργά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει στην απαγόρευση λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, θεωρώντας ότι η επίτευξη του στόχου θα ενισχύσει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ που πρώτο έθεσε το σχετικό ζήτημα στην ατζέντα.

Οι συζητήσεις, πλέον, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονες, ενώ στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας επαναφέρουν ως στόχο να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, έπειτα από μία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνει την πρώτη γραμμή κρούσης με τη Χρυσή Αυγή, επιδιώκοντας να πείσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους ότι η οργάνωση δεν είναι δεξιά αλλά ναζιστική. Χωρίς αποτέλεσμα. Ολες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η Χ.Α. ενισχύεται. Πάντως, η δημόσια παρουσία των δύο ανδρών, Δένδια και Βορίδη, είναι σημαδιακή. Οι δυο τους αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Η κυβέρνηση ταλανίζεται, εκ νέου μεταξύ τού να καταγγείλει τη Χρυσή Αυγή ως ναζιστική ή να την αντιμετωπίσει ποινικά, έως ότου μόλις λίγες ώρες αργότερα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά δίνει την απάντηση. Είναι ξημερώματα 18 Σεπτεμβρίου όταν, εμβρόντητη, η κοινή γνώμη της Ελλάδας πληροφορείται την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 35χρονου από ενεργό στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή