Δύο γυναίκες στο τιμόνι των ερευνών

Δύο γυναίκες στο τιμόνι των ερευνών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βαθιά της έρευνας για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εισέρχονται οι δύο ειδικές ανακρίτριες που ορίστηκαν από την Ολομέλεια των Εφετών αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, σηματοδοτώντας σημαντικές δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Χ.Α.

Οι δύο εφέτες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που αναλαμβάνουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδος τη βαριά δικογραφία, αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα στη σύνταξη κατηγορητηρίων κατά των τριών βουλευτών της Χ.Α. για τους οποίους η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε σε άρση της βουλευτικής τους ασυλίας. Και στους τρεις θα αποδοθεί, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, κατηγορία για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και θα κληθούν σε απολογία χωρίς να αποκλείεται και η έκδοση σε βάρος τους ενταλμάτων σύλληψης.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας για ανάθεση των ανακρίσεων σε εφέτες ελήφθη λόγω της μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης που θεωρείται ως η σημαντικότερη δικογραφία τις τελευταίες δεκαετίες. Τις έρευνες των δύο ειδικών ανακριτριών θα εποπτεύει προσωπικά από την πλευρά της εισαγγελικής αρχής ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Μανώλης Ρασιδάκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος θα ορίσει και άλλον εισαγγελέα που θα παρίσταται στις ανακρίσεις και θα αποφαίνεται για θέματα προσωρινών κρατήσεων. Οι δύο εφέτες θα αξιολογήσουν το σημαντικότατο υλικό που έχει προκύψει από τις επισταμένες έρευνες των έως τώρα ανακριτών της υπόθεσης Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα, ενώ είναι ενδεχόμενο σύντομα να προστεθούν και νέες κατηγορίες κατά των βουλευτών της Χ.Α. που είναι ήδη υπόδικοι.

Σημαντική εξέλιξη, που θα καθορίσει το εύρος των ερευνών και των ανακρίσεων θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των δύο εφετών να ζητήσουν από τις δικαστικές αρχές του Πειραιά να διερευνήσουν και τις υποθέσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τη δικογραφία για την επίθεση μελών της Χ.Α. στο Πέραμα κατά μελών του ΚΚΕ.

Η από κοινού έρευνα όλων των υποθέσεων από τις δύο ειδικές ανακρίτριες εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν σε συνολική αποτίμηση της εμπλοκής των κατηγορουμένων και στην απόδοση νέων κατηγοριών για ορισμένους από αυτούς.

Ιωάννα Κλάπα

Η εφέτης Ιωάννα Κλάπα που ορίστηκε από την Ολομέλεια των Εφετών ως η ειδική ανακρίτρια για την έρευνα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής υπηρέτησε για πολλά χρόνια στον Πειραιά ως νέα δικαστική λειτουργός και συνέδεσε το όνομά της με μεγάλες δικαστικές έρευνες. Η έμπειρη δικαστική λειτουργός έγινε ευρύτερα γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ως νεαρή τότε πρωτοδίκης χειρίστηκε τη μεγάλη έρευνα για την αποκάλυψη κυκλωμάτων στις φυλακές του Κορυδαλλού, έρευνα που κυριάρχησε για καιρό στα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Η κυρία Κλάπα, που γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια, μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1984 και πριν από επτά χρόνια έγινε εφέτης, θεωρείται αυστηρή και προσηλωμένη στο καθήκον της, ενώ στο παρελθόν χειρίστηκε και σημαντικές υποθέσεις λαθρεμπορίας.

Μαρία Δημητροπούλου

Η εφέτης Μαρία Δημητροπούλου που επελέγη ως η επίκουρη ειδική ανακρίτρια για τις έρευνες της Χρυσής Αυγής υπηρέτησε για χρόνια στον Πειραιά, όπου και διετέλεσε και προϊσταμένη στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1984, όπως και η Ιωάννα Κλάπα, καθώς και οι δύο μετείχαν στον ίδιο διαγωνισμό και από το 2007 έγινε εφέτης, βαθμό που κατέχει έως και σήμερα. Κατά καιρούς έχει λάβει μέρος στην εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και στη δίκη για την τρομοκρατική δράση των εμπλεκομένων στους Πυρήνες της Φωτιάς. Η κυρία Δημητροπούλου θεωρείται έμπειρη δικαστική λειτουργός, είναι σήμερα 60 ετών και υπηρετεί τελευταία στο Εφετείο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή