Ρεκόρ ανόδου 111 θέσεων της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη για έναρξη εταιρείας

Ρεκόρ ανόδου 111 θέσεων της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη για έναρξη εταιρείας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ ανόδου στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης, καθώς από την 147η θέση που βρισκόταν πέρυσι κατάφερε φέτος να καταταγεί στην 36η θέση. Καθοριστικό ρόλο στη θεαματική αυτή βελτίωση έχει διαδραματίσει η θέσπιση μιας νέας εταιρικής μορφής, της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), η κατάργηση του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου για την ίδρυση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, καθώς και η σημαντική μείωση του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου για την ίδρυση Α.Ε. Από την άλλη, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες διαδικασίες -συνολικά 11- για τη μεταβίβαση εμπορικού ακινήτου, ενώ αρνητικά επηρεάζεται το επιχειρείν από τις γνωστές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Ανάπτυξης τους επόμενους μήνες θα εφαρμοσθεί η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στις μεταβιβάσεων ακινήτων, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2014» που δημοσιοποίησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα στη συνολική βαθμολογία της ευκολίας του επιχειρείν κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών. Στην περσινή έκθεση η Ελλάδα είχε καταταγεί στην 78η θέση, ωστόσο λόγω της προσθήκης τεσσάρων ακόμη χωρών και αλλαγών στις μετρήσεις η Ελλάδα τελικώς κατετάγη στην 89η θέση. «Οι διαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας είναι αξιέπαινες και αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της ποιότητας του επενδυτικού κλίματος. Το να κάνεις ευκολότερη την έναρξη επιχείρησης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία», επεσήμανε ο Αουγκούστο Λόπεζ-Κλάρος, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιων Δεικτών και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε ανακοίνωση του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στην πρόοδο της Ελλάδας, με αφορμή τις επιδόσεις της στην έκθεση «Doing Business 2014», έκανε χθες και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι και πάλι ελκυστική για τις επιχειρήσεις».

Για τις ανάγκες της έρευνας η Παγκόσμια Τράπεζα μέτρησε τις διαδικασίες και το κόστος για την έναρξη μιας ΙΚΕ στην Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται 5 διαδικασίες (όσος είναι και ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ), 14 ημέρες (έναντι 11,1 ημέρες μέσος χρόνος στον ΟΟΣΑ), μηδενικό ελάχιστο κεφάλαιο και κόστος 1.544,99 ευρώ (ίσο με το 4,6% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, έναντι 3,6% στον ΟΟΣΑ). Για να αντιληφθεί κάποιος τη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι αρκεί να πούμε ότι για την ίδρυση μιας ΕΠΕ χρειαζόταν να καταβληθεί ποσό που αντιστοιχούσε στο 24,4% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ το επιπλέον κόστος ανερχόταν σε 20,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 2.678 ΙΚΕ.

Οι ηλεκτρονικές διασαφήσεις για τις εξαγωγές είναι ο λόγος για τη βελτίωση της Ελλάδας κατά έξι θέσεις σε ό,τι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο. Από την άλλη πάντως, ο χρόνος και το κόστος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που πρόσφατα επεσήμανε και η Task Force στην πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα.

Σοβαρό εμπόδιο στο επιχειρείν παραμένει το εξαιρετικά αργό δικαστικό σύστημα. Για τη δικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ προμηθευτών και πελατών στην Ελλάδα απαιτούνται 1.300 ημέρες, 2,5 φορές περισσότερο απ’ ό,τι στη Γαλλία και την Αυστρία.

Εξαιρετικά αργή είναι, τέλος, και η πτωχευτική διαδικασία, καθώς σύμφωνα με την έκθεση στην Ελλάδα διαρκεί συνολικά 3,5 χρόνια, ενώ ο μέσος χρόνος στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 1,7 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή