Ευκαιρίες τέχνης για ΑμΕΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχεις κάποια αναπηρία και σου αρέσουν οι καλές τέχνες; Είσαι ευπρόσδεκτος στις ομάδες μας!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους ενδιαφερόμενους η κ. Δέσποινα Ασλανίδου, ειδική παιδαγωγός, κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος της ΜΚΟ VSA Hellas – Very Special Arts, που ιδρύθηκε το 1990 στην Ελλάδα με αποκλειστικό στόχο την πρόσβαση στην καλλιτεχνική έκφραση ανθρώπων με αναπηρία. Η ΜΚΟ είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSA The International Organization on Arts and Disability με έδρα την Ουάσιγκτον, δημιουργία της αδελφής του Τζον Κένεντι, Τζιν.

«Μαγεύτηκα από την επίδραση που έχει η τέχνη στους ανθρώπους με αναπηρία», θυμάται η κ. Ασλανίδου από την πρώτη της επαφή με τη μητέρα-οργάνωση πριν από πολλά χρόνια στην Αμερική. «Εμείς προτάσσουμε το “περνάω καλύτερα” και όχι το “γίνομαι καλύτερα” της θεραπευτικής διαδικασίας», εξηγεί, επισημαίνοντας: «Τα μέλη μας “δένουν” μέσα από την κοινή τους αγάπη για την τέχνη· συχνά ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους». «Η ζωή της Χριστίνας, η οποία έχει βαρηκοΐα, άλλαξε πολύ όταν άρχισε να συμμετέχει στη μουσικοθεατρική ομάδας της VSA», θα πει η μητέρα της, κ. Μαρίνα Βασίλογλου, ζωγράφος, η οποία μύησε από νωρίς την κόρη της και στη ζωγραφική.

«Στις ομάδες, κυριαρχούν η χαρά, το κέφι, ενώ τα παιδιά αισθάνονται μέρος ενός συνόλου – πράγμα πολύ σημαντικό για την κόρη μου, που γενικά δεν έχει μεγάλη επικοινωνία». Αλλά και για τη 45χρονη Ελπίδα, τα απογεύματα της Τρίτης, που παρακολουθεί το εργαστήρι ζωγραφικής, δίνουν άλλη πνοή στη ζωή της: «Αν και έχω τελειώσει λογιστική στα ΤΕΙ, πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω. Στο VSA δεν κάνουμε τυποποιημένα πράγματα. Βλέπουμε με τα δικά μας μάτια τι γίνεται στον κόσμο».

Στην ομάδα των εικαστικών συμμετέχει και η κ. Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, συνταξιούχος βιβλιοθηκονόμος, αντιπρόεδρος της οργάνωσης: «Ξεκίνησα πολλά χρόνια πριν, συμμετέχοντας σε μια ομάδα που μαθαίναμε βίντεο και μοντάζ. Εδώ και δύο χρόνια, ζωγραφίζω. Είναι σημαντικό οι ανάπηροι άνθρωποι να έχουν στη ζωή τους ευκαιρίες». Οι δυνατότητες που προσφέρει η VSA είναι πολλές: μουσικοθεατρική ομάδα, εικαστικών, κινητικού αυτοσχεδιασμού-χορού, θεατρικού παιχνιδιού. Εκτός αυτών, τρέχουν προγράμματα ξεναγήσεων σε χώρους πολιτισμού και σε μουσεία καθώς και ακουστικής περιγραφής θεατρικών παραστάσεων.

Τα μέλη είναι «συνήθως άτομα με πολλές αναπηρίες, αν και στην πλειονότητά τους πάσχουν από νοητική υστέρηση», εξηγεί η κ. Ασλανίδου. «Είναι πολύ ανοιχτοί σε καινούρια πράγματα, προτιμούν το “πανηγύρι”, την επαφή με το κοινό χωρίς αναστολές του τύπου “είμαι καλός;”», καταλήγει.

Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων είναι πάντα καλλιτέχνες ενώ σημαντική αποδεικνύεται η συμμετοχή των εθελοντών, όπως ο Νίκος, οικονομολόγος, που βρέθηκε στην οργάνωση πριν από 7 χρόνια: «Τώρα ετοιμάζουμε το μιούζικαλ “Ωραία μου κυρία”, που θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων στον Ν. Κόσμο». Πώς καταγράφει ο ίδιος το δικό του κέρδος; «Βρίσκομαι σε μια ατμόσφαιρα που έχει διαρκώς ανοιχτό το κανάλι του συναισθήματος, κάτι που δεν συμβαίνει σε νορμάλ κοινωνικούς χώρους».

Απόψε ολοκληρώνεται η έκθεση της VSA Hellas «Χώρος και Χρώμα», στο Ιδρυμα Μιχ. Κακογιάννης (με τη δωρεά του Ιδρ. Σταύρος Ι. Νιάρχος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή