Αλλάζουν οι όροι αποκρατικοποίησης του Ελληνικού

Αλλάζουν οι όροι αποκρατικοποίησης του Ελληνικού

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αλλάζει τους όρους στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Ο προτιμητέος επενδυτής, όταν αυτός υπάρξει, θα μπορεί να καταβάλει το αρχικό τίμημα για την παραχώρηση της έκτασης σε βάθος δεκαετίας, αντί εφάπαξ όπως ίσχυε αρχικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ο προτιμητέος επενδυτής θα μπορεί να διαλέξει την αποπληρωμή του αρχικού τιμήματος για το Ελληνικό, είτε εφάπαξ στο 100%, είτε να προκαταβάλει το 25% του τιμήματος και το υπόλοιπο 75% σε 10 ετήσιες δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο προτιμητέος επενδυτής θα συνυποβάλει εγγυητικές επιστολές που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού στις δέκα ισόποσες δόσεις.

Η διαδικασία αυτή επελέγη καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, δεν θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να δεσμεύσει τον προτιμητέο επενδυτή με μια μεγάλη εκταμίευση, πριν ακόμη αυτός εισέλθει με τις μπουλντόζες στο Ελληνικό και ξεκινήσει την ανάπτυξη του έργου. «Οι επενδυτές πρέπει να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη του έργου και οποιαδήποτε μεγάλη αρχική εκταμίευση καθιστά την επένδυση μη ελκυστική», παρατηρούσε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος σημείωνε ότι οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια επιπλέον επιλογή, ενώ αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι η αξιολόγηση του προσφερόμενου τιμήματος θα γίνει με όρους παρούσας αξίας.

Από τη διαδικασία αυτή το Ταμείο προσβλέπει στην είσπραξη λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσες αξίες. Τα στελέχη του Ταμείου κρατούν κλειστά χαρτιά για το επιδιωκόμενο αρχικό τίμημα, αλλά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι 100 εκατ. ευρώ το αρχικό τίμημα, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από ιαπωνικό επενδυτικό οίκο. Ισως η προκαταβολή του 25% να είναι πιο κοντά στο νούμερο αυτό. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, πέραν του αρχικού προσφερόμενου τιμήματος, θα λαμβάνει και έσοδα 30% επί των κερδών που θα αρχίσει να εμφανίζει από κάποιο χρονικό σημείο και μετά ο επενδυτής στο Ελληνικό.

Από την προαναφερόμενη διαδικασία αλλαγής των όρων του διαγωνισμού που έλαβε χώρα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στο ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται ότι το Ταμείο ακόμη δεν έχει έτοιμο το κείμενο της σύμβασης επί του οποίου οι επενδυτές θα υποβάλλουν την οικονομική τους προσφορά. Σημειώνεται ότι η υποβολή αυτή έχει προγραμματιστεί -μετά από δύο συνεχείς αναβολές- για τις 29 Νοεμβρίου 2013. Ωστόσο και η προθεσμία αυτή θεωρείται απίθανο να ισχύσει, καθώς, πριν λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις οι υποψήφιοι επενδυτές, θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά οι τράπεζες που θα τους χρηματοδοτήσουν. «Από τη στιγμή που θα υπάρξει το τελικό κείμενο της σύμβασης, οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου ένα μήνα για να μελετήσουν το κείμενο της τελικής σύμβασης», παρατηρούσε στέλεχος κοντά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. «Σαν συνέπεια», πρόσθεσε, «μια υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος δεν θεωρείται πιθανή πριν από το τέλος του έτους». Και τα στελέχη του Ταμείου είναι διατεθειμένα να δώσουν και αυτή την παράταση, καθώς, όπως σημειώνουν, «λίγες εβδομάδες καθυστέρησης ακόμη αξίζει να δοθούν σε ένα έργο που θα απαιτήσει 15 χρόνια υλοποίησης».

Ενδιαφερόμενοι

Από τους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι πιο «ζωηροί» είναι ο ισραηλινός όμιλος Elbit και η Lamda Development. Πληροφορίες μάλιστα που δεν επιβεβαιώνονται, φέρουν την Elbit να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Επίσης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες να συνεργάζονται στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Πάντως, στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και οι τέσσερις που συμμετέχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού να υποβάλουν μια προσφορά. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι η Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Authority Investment) και η London & Regional Properties.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή