ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρώτος κύκλος έκλεισε για το πολύ σημαντικό πρόγραμμα της Μonumenta «Καταγραφή και Ανάδειξη κτιρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»: σε διάστημα εννέα μηνών ολοκληρώθηκε η καταγραφή των κτιρίων του 5ου διαμερίσματος (Κυπριάδου, Ανω Πατήσια, Αγιος Ελευθέριος, Προμπονάς κ.λπ.) και το μεγαλύτερο τμήμα του 6ου διαμερίσματος (Κυψέλη, Αγιος Νικόλαος, πλατεία Αμερικής). Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 κτίρια του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος της Μonumenta είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτιρίων της περιόδου 1830-1940, με σκοπό τη μελέτη, την προστασία και την ανάδειξή τους. Πέρα από την επιτόπια καταγραφή, έχουν συγκεντρωθεί προφορικές μαρτυρίες από ιδιοκτήτες παλιών κτιρίων και αρχιτέκτονες. Οι μνήμες και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν και διηγούνται την ιστορία της πόλης, για τον πόλεμο, για κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια, για δραματικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα και έξω από αυτά, για τη μεγάλη ανοικοδόμηση στις δεκαετίες ’60 και ’70, τότε που οι μονοκατοικίες κατεδαφίζονταν σωρηδόν, για τα σχολεία που φοίτησαν, για ανθρώπους της γειτονιάς και τόσα άλλα. Η έρευνα συνεχίζεται και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική εργασία: όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στις δράσεις της (επιτόπια καταγραφή, συλλογή στοιχείων, έρευνα σε αρχεία κ.λπ.) μπορεί να επικοινωνήσει με τη Μonumenta στο 6973308857 και στο [email protected]. Στο monumentakatagrafi.wordpress. com αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα.

…Μια είδηση που μας γέμισε χαρά: το ιστορικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας, επτά μήνες μετά το κλείσιμό του, ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά, λίγο πιο πάνω από τη Σόλωνος, στη Διδότου και Δελφών, ανάμεσα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Στο νέο βιβλιοπωλείο θα φιλοξενούνται μόνο βιβλία του ομώνυμου εκδοτικού οίκου. Το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί μάλιστα είναι η παλιά κατοικία του Ιωάννη Κολλάρου, ενός εκ των θεμελιωτών του οίκου. Οπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Εύα Καραϊτίδη, «προσδοκούμε τα καλύτερα και τα ουσιαστικότερα: εκεί θα εκτίθενται οι τίτλοι μας όπως πουθενά αλλού, για την καλύτερη περιδιάβαση και εξυπηρέτηση των αγοραστών λιανικής και χονδρικής πώλησης. Προσδοκούμε συσπείρωση και διεύρυνση ενός κοινού που εκτιμά την παράδοση αλλά και την καινοτομία, που θα ανακαλύπτει στον ίδιο χώρο τη γενιά του ’30, αλλά και τους σπουδαίους σύγχρονους Ελληνες και ξένους συγγραφείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή