Σταυροδρόμι επιλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σταυροδρόμι επιλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η προοπτική της εξουσίας να λειτουργήσει ως αποτελεσματική «συγκολλητική» ουσία και ως παράγοντας κατευνασμού των διαφορετικών φωνών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Η αρχή του νέου έτους και οι επόμενοι μήνες θα είναι περίοδος δοκιμασίας σε αυτό το πεδίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο βίος της κυβέρνησης έχει πλέον συντομεύσει και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με αποτέλεσμα η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να θεωρείται, όπως έσπευσε προ ημερών να δηλώσει και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεδομένη. Πιστεύουν, δε, ότι η νίκη στις εθνικές εκλογές είναι σίγουρη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βεβαιότητά τους απορρέει από αυτό που οι ίδιοι περιγράφουν ως παγίωση της πρωτιάς του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οποίων διαβάζουν, επίσης, αύξηση του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν πρόωρες εκλογές, κάτι που ερμηνεύουν ως μία ακόμη ένδειξη δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

Ενόψει του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών αλλά και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα τεθούν ορισμένα ζητήματα τα οποία αναμένεται να δοκιμάσουν την εσωκομματική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί από τώρα για να διαμορφώσει τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας, με δεδομένο ότι, όπως αυτή τη στιγμή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας φαντάζει μάλλον απίθανο. Αλλωστε, ο πρόεδρος του κόμματος έχει δηλώσει ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα βασίζεται σε ευρύτερη πολιτική στήριξη.

Οι «φυσικοί σύμμαχοι»

Ενώ, όμως, στελέχη πέριξ της ηγετικής ομάδας τοποθετούνται υπέρ μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης και πρόσκλησης προς όλες εκείνες τις δυνάμεις που, είτε συνολικά είτε κατά περίπτωση, είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τις επιλογές μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην εσωκομματική αντιπολίτευση η τάση είναι διαφορετική. Τα στελέχη της τοποθετούνται υπέρ της διαμόρφωσης συνεργασιών με αυτούς που θεωρούν «φυσικούς συμμάχους» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τα κόμματα της Αριστεράς, αποκηρύσσοντας μία γενική, προς κάθε κατεύθυνση, πρόσκληση για συνεργασία.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδειχθούν και σε σχέση με την επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αποφάσεις αναμένονται περί τα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσει για το θέμα η Κεντρική Επιτροπή. Η κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου είναι να κατεβάσει ως υποψηφίους σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες «δυνατά» στελέχη του κόμματος. Για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας γίνεται λόγος για χρίσμα σε υποψηφίους που θα αναδειχθούν από τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να υπερβεί τη δυσκολία που προκαλεί η διαπίστωση ότι τα στελέχη του κόμματος σε περιφερειακούς δήμους δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που θα έδινε ώθηση στην υποψηφιότητά τους. Ωστόσο, η θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι και σε αυτό το ζήτημα διαφορετική. Σύμφωνα με στελέχη της, το κόμμα θα πρέπει να δώσει σαφές πολιτικό στίγμα με τις επιλογές υποψηφίων που θα υποστηρίξει και αυτές θα πρέπει να αφορούν πρόσωπα που να συμβολίζουν τη ρήξη με το Μνημόνιο και να μην υποστηριχθούν σε καμία περίπτωση υποψήφιοι που ως δήμαρχοι υπηρέτησαν «μνημονιακές επιταγές και προγράμματα».

Αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει, δε, το ενδεχόμενο να υποστηριχθούν σε ορισμένες περιοχές πασοκογενή στελέχη που πλέον έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν το χρίσμα. Στον δρόμο για τις εκλογές στο εσωκομματικό πεδίο τα ζητήματα αυτά θα τεθούν. Μένει να φανεί το επίπεδο της έντασης των διαφωνιών και να διαπισωθεί έαν όντως, όπως εκτιμούν ηγετικά στελέχη του κόμματος, η προοπτική εκλογικής νίκης είναι αρκετή για να χαμηλώσει τους τόνους και να καταστήσει τις διαφωνίες πιο ήπιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή