Σειρά γραμματοσήμων με θέμα την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Σειρά γραμματοσήμων με θέμα την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ. Σήμερα τίθεται σε κυκλοφορία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η νέα σειρά γραμματοσήμων με θέμα «Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. 2014». H σειρά αποτελείται από τέσσερις κλάσεις και θεματικά ενισχύει τη μακρά λίστα των φιλοτελικών εκδόσεων για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Τα τέσσερα γραμματόσημα έχουν ίσο, τετράγωνο σχήμα και σχεδιάστηκαν από τη μόνιμη εικαστική υπεύθυνη φιλοτελισμού, Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Παρότι είναι αντικειμενικά «αξιοπρεπή», αδυνατούν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο, τόσο από απόψεως σχεδιασμού όσο και από απόψεως συνολικής αισθητικής σύνθεσης. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του ελληνικού φιλοτελισμού, που με ελάχιστες εξαιρέσεις αποδίδει σταθερά με βαθμό 5 (ή και χαμηλότερα), ενώ ο στόχος πρέπει να είναι το 10.

Τα πλέον αδύναμα γραμματόσημα της σειράς είναι η «Ελεύθερη Σύνθεση» (κλάση 0,03 ευρώ) και το «Σπάραγμα Τοιχογραφίας, Ικλαινα Μεσσηνίας, 1400-1300 π.Χ.» (κλάση 2,15 ευρώ). Το μεν πρώτο είναι θεματολογικά ασαφές, αισθητικά φλύαρο και αμήχανο, ενώ αποτυγχάνει να αποδώσει το ελάχιστο σε επίπεδο συμβολισμού. Το δεύτερο, το «σπάραγμα», είναι ατυχές, τόσο σε απόδοση όσο και σε επιλογή, διότι για λόγους «προστασίας» της φιλοτελικής πολιτικής αλλά και για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, θα έπρεπε να αποφευχθεί η Μεσσηνία, εφόσον μιλάμε για ένα και μόνο γραμματόσημο που συνδέεται με γεωγραφικό διαμέρισμα.

Διαφορετικά, θα έπρεπε να δοθεί το σκεπτικό για την επιλογή αυτή.

Οι «Ωδές Αιγαίου» (από ξυλογραφία της καλής εικαστικού Μαίρη Σχοινά) είναι το καλύτερο από τα τέσσερα, αλλά και αυτό χωρίς νοητικό σύνδεσμο. Τα δε «Συνθετικά στοιχεία του λογότυπου της Ελληνικής Προεδρίας» θα έπρεπε να αναφέρουν τον δημιουργό τους, την ομάδα ντιζάιν Beetroot. Είναι κρίμα ο ελληνικός φιλοτελισμός να είναι τόσο μέτριος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή